More

  Кардиолог бара од жените да престанат да ги прават овие пет работи доколку сакаат здраво срце

  spot_img

  Кардиоваскуларните болести се водечка причина за смртност во светот, според Светската здравствена организација. Кардиологот Тара Нарула тврди дека многу жени се уште не се свесни дека овие болести се нивната најголема закана за здравјето.

  „Речиси 45 отсто од жените постари од 20 години живеат со некоја форма на кардиоваскуларни болести. Особено за жените, одредени здравствени обрасци кои започнуваат уште во детството може да доведат или да предвидат развој на одредени срцеви заболувања во иднина. На пример, добивањето на вашата прва менструација на десетгодишна возраст или порано го зголемува ризикот од срцеви проблеми. Компликациите во бременоста, како што се прееклампсија и гестациски дијабетес, исто така може да бидат предупредувачки знаци“, изјави таа за Today, цитирана од Index.hr.

  Тој посочува дека грижата за здравјето на срцето можеби изгледа напорна, но е многу важна. Така таа издвои пет работи за кои не може да се преговара кога е во прашање здравјето на срцето. Иако таа конкретно ја истакна важноста на грижата за здравјето на срцето на жените, таа ги советува сите никогаш да не ги прават следните пет работи:

  Игнорирање на болка или непријатност;
  Верувањето дека сме имуни на срцеви заболувања;
  Занемарување на управувањето со стресот или менталното здравје;
  Непознавање на семејната медицинска историја;
  Прескокнување на спиење.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img