More

  Како температурните промени влијаат на животниот век?

  spot_img

  Секое ново зголемување на температурата за само еден степен го скратува човечкиот живот за повеќе од пет месеци во просек, се резултатите од штотуку објавеното истражување на тим научници од американскиот институт „Нова школа за социјални истражувања“, пишува научното списание „ Народна библиотека на науки“.

  Еден од авторите на проектот, Амит Рој, рече дека при тоа истражување биле користени и споредени параметри како просечните температури на околината, врнежите и просечната долговечност на жителите во 191 земја во светот во периодот од 1940 до 2020 година.

  Од тие фактори, заедно со користењето на годишниот бруто-производ по глава на жител за полесно и попрецизно споредување на состојбите во различни земји, формиран е специфичен индекс кој преку комбинацијата на тие фактори ги прави мерливи негативните влијанија од климатските промени врз здравјето. .

  Резултатите од тестот покажуваат дека само еден степен на зголемување на температурата го намалува очекуваниот животен век на луѓето за 0,44 години, односно за пет месеци и седум дена, и дека негативните климатски трендови имаат уште покатастрофално влијание врз намалувањето на животниот век на жителите на неразвиените , а со тоа и сиромашни земји.

  Со цел да се добие уште појасна слика за овие негативни влијанија, научниците предлагаат пресметките со овој индекс да се вршат локално со цел да се соберат попрецизни податоци, но и особено да се проучуваат главните временски настани и нивните последици врз очекуваниот животен век, бидејќи влијанието на долготрајните суши, тешки настинки, шумски пожари и поплави не може точно да се измери со тие индекси.

  Слично научно истражување спроведено пред две години за врската помеѓу долговечноста и живеењето во потопла клима покажува дека луѓето кои живеат во умерена клима живеат во просек 2,21 година подолго.

  Изминатата година беше најтопла од прединдустрискиот период до денес, а за 2024 година научниците предвидуваат можен глобален пораст на температурата за речиси 1,5 степени.

  Исто така, докажано е дека зголемената телесна температура е поврзана со пократок животен век, додека пониската телесна температура може да влијае на нејзиното продолжување.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img