More

  Како да препознаете дека имате аритмија? Кои се симптомите, како да се запре?

  spot_img

  Сигурно веќе сте слушнале за поимот аритмија, нарушување на срцевиот ритам, негово неправилно работење, отежнато дишење е чувство кое речиси сите го доживеавме барем еднаш во животот. Понекогаш промените во ритамот на срцето се сосема безопасни, примероци од физички напор. стрес или замор, а понекогаш тие се сигнал дека треба да го посетиме нашиот лекар.

  Одредени аритмии можат да бидат опасни по живот, особено кај луѓе со срцеви заболувања.

  Симптоми на срцева аритмија – како да препознаеме дека ја имаме
  Ако ви се случи да имате аритмија, брзо ќе почувствувате промени во вашето тело. Многу брзо ќе сфатите дека срцето ви чука посилно или послабо и дека дишете потешко, може да почувствувате и општа слабост, потење. Симптомите на аритмија се малку различни во случај кога чукањето на срцето е забрзано и кога е забавено.

  Симптомите на аритмија се:

  Во случај на бавно чукање на срцето, најчесто се работи за вртоглавица, чувство на замор, а некои луѓе дури и губат свест.
  Со забрзан пулс ќе чувствувате непријатност во градите, ќе ви биде потешко да дишете, ќе се потите, ќе чувствувате и вртоглавица и слабост.
  симптоми на аритмија симптоми на аритмија
  Кои се најчестите причини за аритмии?
  Аритмијата може да се појави поради многу причини, од кои најчести се:

  Срцев удар (миокарден инфаркт) или лузна по претходен срцев удар.
  Намален проток на крв во срцевиот мускул, односно стеснување на крвните садови кои го хранат срцето (т.н. коронарна срцева болест).
  Постоење на срцеви заболувања (присутни при раѓање или стекнати подоцна во животот): кардиомиопатија, срцеви мани, претходна операција на срцето, срцева слабост итн.
  Високиот крвен притисок го зголемува ризикот од коронарна срцева болест. Во исто време, срцето се бори против долгорочно нетретираниот висок крвен притисок преку згуснување и вкочанетост на ѕидовите на срцето, што може да влијае на преносот на електричните импулси низ срцето.
  Наследна склоност кон појава на аритмии.
  Апнеја при спиење претставува прекин на дишењето за време на спиењето и го зголемува ризикот од бавно отчукување на срцето (брадикардија) и други аритмии.
  Промени во функцијата на тироидната жлезда (зголемена функција – хипертироидизам или намалена функција – хипотироидизам) и други.
  Дали аритмиите предизвикуваат загриженост?
  Доколку некој од горенаведените симптоми се појави во посилна форма, задолжително закажете преглед кај кардиолог.

  Ако веќе ви е дијагностицирана аритмија, редовно земајте ја терапијата и следете ги правилата кои ќе ви ја олеснат. Она што не смеете да го правите е да ги игнорирате проблемите што ги имате, бидејќи во овој случај можете да ги доживеете најсериозните последици.

  Срцева аритмија кај деца
  Аритмии може да се појават и кај младите луѓе, особено кај децата. Понекогаш причините можат да бидат безопасни. Најчесто се предизвикани од стрес, спортска активност, алергии или бронхитис. Во овие случаи, важно е да се следи состојбата, но не е потребна посебна терапија.

  Повеќето деца може да се научат сами да го прекинат нападот на тахикардија со релативно едноставни процедури без употреба на лекови.

  Ако нападите на тахикардија се чести или траат долго или детето слабо ги толерира, оправдано е да му се даде лек кој го спречува почетокот на нападите, но тоа не значи лек. Се разбира, во овој случај, детето ќе ги помине сите потребни прегледи и дијагностика кај неговиот лекар.

  Лекови (антиаритмици). Изборот на антиаритмици се заснова на типот на аритмија, здравствената состојба на пациентот и придружните болести.
  Електроконверзија на срцевиот ритам (електрокардиоверзија) вклучува краткотрајна примена на електричен шок на делот од градниот кош каде што се наоѓа срцето. Целта е да се запре аритмијата и да се врати срцето во неговиот нормален ритам. Ова се постигнува со поставување на електроди на градите на пациентот; едната електрода се поставува на врвот на срцето, а другата на градната коска.
  Инсталација на уреди за контрола и следење на срцевиот ритам (пејсмејкер, дефибрилатор).
  Електрофизиолошки процедури – радиофреквентна аблација. Оваа инвазивна дијагностичка и терапевтска процедура се изведува во просторија под локална анестезија. Преку крвните садови во препоните, лекарот внесува тенка цевка (катетер) со електрода на врвот. Движејќи се низ крвните садови, катетерот стигнува до срцевите комори, а потоа се испитува електричната активност на срцето за да се открие од каде доаѓа аритмијата. Во исто време, можно е да се стимулира срцето да предизвика аритмија. Исто така, во текот на оваа процедура, можно е лекување на одредени аритмии, т.н радиофреквентна аблација.
  Во видеото подолу можете да ги слушнете искуствата на јутјуберот Јусуф Квакиќ, кој зборуваше за проблемите со аритмија и аблација на срцето.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img