More

  Извештај: Европа – центар за производство и дистрибуција на лекови низ светот

  spot_img

  Европа станува центар за производство и дистрибуција на наркотици ширум светот, особено кокаин, се предупредува во извештајот на агенцијата на Европската унија.

  „Пазарот на метамфетамин во Европа е исто така „растечка закана“, бидејќи производството, заедно со залихите до и од други производствени центри, значително се прошири“, се вели во заедничкиот извештај на Европол и ЕМЦДДА.

  Во извештајот се наведува дека кокаинот е најконзумираната дрога во ЕУ по канабисот, со милиони корисници и пазарна вредност проценета на околу 10,5 милијарди евра во 2020 година.

  „Во Европа се произведува повеќе, што укажува на промени во улогата на регионот во меѓународната трговија со кокаин“, се вели во извештајот, идентификувајќи го континентот како „клучна точка на претовар на дрога од други земји“.

  Агенциите на ЕУ велат дека поголемото производство во Јужна Америка, како и зголеменото значење на Европа како „дестинации за кокаин и транзитни зони за Блискиот Исток и Азија“, го влошуваат европскиот проблем.

  Најмногу кокаин е запленет во Белгија, Холандија и Шпанија
  Повеќе од 214 тони кокаин биле запленети во европските земји во 2020 година, а околу 75 отсто од оваа рекордна количина биле запленети во Белгија, Холандија и Шпанија.

  „Овие три земји се одговорни за растечката обработка на кокаин во Европа“, според податоците собрани од агенциите на ЕУ.

  Што се однесува до метамфетаминот, агенциите открија дека достапноста на синтетички стимулативни дроги е зголемена и дека неговата употреба се проширила во неколку земји низ Европа.

  „Лабораториите за метамфетамин откриени во Белгија и Холандија се поголеми, пософистицирани и имаат поголемо производство отколку во 2019 година“, се вели во извештајот.

  Во него се додава дека европските производители на синтетички дроги „соработуваат со мексикански криминални групи за да ги развијат производните процеси и да ја искористат постојната инфраструктура во Европа“.

  „Европа е дестинација и транзитна зона за оваа дрога од други производствени центри, како што се Иран, Нигерија и Мексико, која патува во Азија и Океанија. Новата индустрија за метамфетамин во Авганистан претставува закана за ЕУ“, се предупредува во извештајот.

  Латиноамериканските и европските криминалци се партнери во производството и дистрибуцијата на дрога
  Беше нагласено дека и за кокаинот и за метамфетаминот, постојат докази дека латиноамериканските и европските криминални групи се партнери во производството, трговијата и дистрибуцијата.

  Извршната директорка на Европол, Кетрин де Бој, рече дека трговијата со дрога „доминира сериозен и организиран криминал во ЕУ и дека околу 40 отсто од меѓународно пријавените криминални мрежи пријавени во Европол се активни во трговијата со дрога“.

  Алексис Гусдил, директор на ЕМЦДДА, рече дека Европа бележи „рекордни нивоа на пристап до дрога, насилство и корупција, како и големи здравствени проблеми“. Тој ја истакна потребата од координирана акција, не само во Европа, туку и со меѓународните партнери во земјите производители и транзитни земји.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img