More

  Истражувањата покажаа дека трчањето на долги патеки нема да ги истроши зглобовите

  spot_img

  Трчањето на долги растојанија не предизвикува абење и кинење на зглобовите што доведува до артритис на коленото или колкот, сугерира голема студија на маратонци.

  „Овие резултати се во спротивност со долго воспоставената догма дека трчањето го зголемува ризикот од развој на артритис на колкот или коленото“, велат истражувачите.
  Тие дистрибуираа анкети на приближно 38.000 тркачи регистрирани за маратоните во Чикаго 2019 и 2021 година и добија завршени анкети од речиси 4.000.

  Просечната возраст на тркачите беше 44 години. Половина од тркачите завршија повеќе од пет маратони. Севкупно, 7,3 проценти пријавиле остеоартритис на колкот или коленото, или и двете.

  „Тркачите кои пријавиле артритис на овие зглобови имале поголема веројатност да имаат историја на повреда на коленото или колкот, постара возраст, семејна историја на артритис и повисок индекс на телесна маса“, рече Метју Хартвел, доктор на науки од Универзитетот во Калифорнија. Сан Франциско, на годишниот состанок на Американската академија за спортска медицина на ортопедски хирурзи (AAOS) во Лас Вегас.

  Истражувачите откриле дека кумулативниот број на години трчање, бројот на завршени маратони, неделната километража и просечното темпо на трчање не се поврзани со веројатноста за артритис, пренесува Ројтерс.

  „Овие наоди можат да ги користат здравствените работници за да ги информираат пациентите за ризиците и придобивките од трчањето, како основа за преиспитување на постоечките упатства за трчање и здравје на зглобовите“, заклучија истражувачите.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img