More

  Индија: Децата работеа 11 часа на ден во дестилеријата

  spot_img

  При проверка на дестилеријата „Сом груп“ во Индија, беше откриено дека таму работат деца на возраст од 13 до 17 години. Наполниле и пакувале шишиња пијалоци и дека работеле 11 часа дневно, пренесува Ројтерс.

  Според Ројтерс, полицијата ја истражува употребата на детски труд во дестилерија во државата Мадја Прадеш, откако Националната комисија за заштита на правата на децата на сојузната влада минатиот месец објави дека открила 58 деца кои нелегално работат во фабриката.

  Комисијата објави фотографии од детски раце на кои се гледаат хемиски изгореници и наведе дека некои деца со училишни автобуси биле превезувани на работа во фабриката.

  Ден по пронаоѓањето на децата на 15 јуни, државниот сектор за здравје и безбедност при работа изготви извештај од инспекција врз основа на разговори со 27 работници, меѓу кои најмладиот има 13 години. Според законот во оваа земја, лицата помлади од 21 година не можат да работат во фабрика за алкохол.

  Во извештајот, кој не е јавен, но го виделе новинарите на Ројтерс, се наведува дека децата работеле во 11-часовни смени почнувајќи од 8 часот наутро.

  Сом и владата на Мадја Прадеш не одговорија на барањата на Ројтерс за коментар.

  Во поднесок од 18 јуни до државната влада, што го виде и Ројтерс, Сомо рече дека некои деца ќе ја посетат компанијата за да достават храна и лекови до нивните родители и дека ниту еден работник немал 21 година.

  Сом е една од помалите дестилерии во напредната индиска индустрија за алкохол, каде што работат и странски и домашни компании. Веб-страницата ја опишува компанијата како „меѓународно признат бренд“ достапен на повеќе од 20 пазари, вклучувајќи ги САД, Нов Зеланд и Обединетото Кралство.

  Инцидентот го привлече вниманието на детскиот труд во синџирите на снабдување во Индија. Ројтерс објави во 2021 година дека надворешната ревизија на два магацини на Карлсберг открила малолетни работници на локација во источната држава Џарканд. Карлсберг тогаш изјави дека ги прекинала услугите на третиот добавувач.

  Во извештајот од инспекцијата на Сома, државната влада рече дека децата кои работат таму не биле обучени да се заштитат од штетни хемикалии.

  „Бидејќи се работи за опасна работа, во фабриката требало да има здравствен дом“, се наведува во извештајот.

  Владата на Мадја Прадеш привремено ги суспендираше лиценците за производство на дестилеријата Сом, но компанијата ја оспори одлуката, велејќи дека нема дефинитивен наод за прекршување.

  По приговорот на Сом, локалниот суд ја стави одлуката на државата во мирување и рече дека ќе го разгледа следниот случај подоцна овој месец.

  Во поднесувањето на берзата минатиот месец, Som Distilleries and Breweries Ltd (SDB.NS) тврдеше дека фабриката во Мадја Прадеш била управувана од нејзината „поврзана приватна компанија со ограничена одговорност“ и користела работна сила обезбедена од изведувачи кои можеби не извршиле соодветна проверка на возраста. Акциите на компанијата паднаа за 8% откако децата беа пронајдени во фабриката.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img