Monday, May 29, 2023
spot_img
spot_img

Хирург го дупнал цревото на момче (10), за малку ќе умрело: Болницата прогласена за виновна

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Општата болница во Копривница мора да плати отштета од 7.000 евра на десетгодишно момче бидејќи педијатриски хирург му го дупнал тенкото црево при операција.

Поради оваа грешка животот му бил во опасност бидејќи можел да добие сепса поради излевање на содржината на дебелото црево во абдоминалната празнина, пишува Даница.хр. Покрај обештетувањето, болницата мора да му ги покрие и судските трошоци во висина од 2.000 евра. Пресудата е ништовна и болницата ќе поднесе жалба против неа.

Настанот датира од пред неколку години, кога малолетно момче паднало од велосипед и го повредило долниот дел на стомакот. Околу 21 часот бил префрлен на итната медицинска помош, каде по укажаната помош бил пуштен. Но, поради компликации по неколку дена повторно завршил во болница.

Тој бил опериран од специјализант на детска хирургија и ненамерно му го оштетил тенкото црево. После тоа морал итно да оди на нова операција, која му го спасила животот.

За судијата пресудно беше сведочењето на лекарскиот експерт и специјалист по хирургија Аугуст Мијиќ, кој изјави дека при падот од велосипедот „дошло до нарушување на мускулатурата и скршеница на абдоминалниот ѕид, што на крајот довело до формирање на трауматска хернија на абдоминалниот ѕид и затворање на тенкото црево на околниот хематом.” “.

Ваквите повреди се многу ретки и тешко се дијагностицираат веднаш.

„При првата оперативна процедура на 28 мај во 23 часот и 40 минути не е договорено истражување на апсцесната празнина, ниту е констатирана постоечка дефект на абдоминалниот ѕид, а при оваа процедура настанала неволна повреда на тенкото црево. Понатамошниот тек на лекување беше спроведен според правилата на професијата. Значи, при првата операција докторот згрешил“, заклучил лекарскиот експерт, пренесува Даница.хр.

После тоа, судијата заклучил дека „момчето било несоодветно и несовесно постапувано“ и дека „имале неспорни лекарски грешки“.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
- Advertisement -spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img