More

  Хенри Кисинџер уште еднаш по започнувањето на војната во Украина, упати критики кон официјалната политика на САД

  - Advertisement -

  Хенри Кисинџер уште еднаш по започнувањето на војната во Украина, упати критики кон официјалната политика на САД.

  Поранешниот државен секретар на САД, посочи дека Вашингтон ја отфрли традиционалната дипломатија и во одсуство на голем лидер, земјата е на работ на војна со Русија и со Кина поради Украина, односно Тајван.

  „Се наоѓаме на работ на војна со Русија и со Кина поради проблеми кои делумно самите ги створивме, немаме никаков концепт како оваа криза ќе се заврши и каде ќе не одведе – изјави Кисинџер за „Волстрит џурнал“.

  Тој вели и дека модерните американски лидери ја гледаат дипломатијата кака на лични односи со непријателот, обидувајќи се да ги преобразат или да осудат своите соговорници и не се обидуваат да го разберат нивното мислење.

  Според него, САД би требало да бараат рамнотежа во односите со Русија и со Кина. Кисинџер смета дека јанкењето на тензии е погрешно.

  99-годишниот дипломат вели дека американсите политичари мораат сериозно да го слушаат рускиот претседател Владимир Путин кога им се обраќа и да се обидат да го разберат.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img