More

  Граѓаните сѐ повеќе препознаваат лажни вести

  spot_img

  Телевизиите остануваат главен извор на информации за граѓаните, покажува најновото истражување на јавното мислење кое за Детектор го спроведе Институтот за политички истражувања – Скопје.

  Во соопштението на Детектор се наведува дека истражувањето покажало дека телевизијата е прв тип на медиум од кој граѓаните се информираат. Ваков одговор дале дури 60 отсто од анкетираните, потоа следат социјалните мрежи со 18,2 отсто и веб сајтовите со 16,3 отсто, доколку пак, радиото и весниците заостануваат значително за овие бројки.

  Истражувањето покажало дека повозрасната популација повеќе се потпира на телевизијата како извор на информации, доколку пак, помладите повеќе се ориентирани кон социјалните мрежи.

  На скала од еден до пет довербата во телевизиите е оценета со 3,04, потоа следи радиото со оценка 2,81, веб сајтовите со 2,69, весниците со 2,65 доколку пак најмала оценка за доверба 2,63 имаат социјалните мрежи.

  На скалата од 1 до 5 за медиумската писменост во Македонија, односно способноста на граѓаните да препознаваат лажни вести и дезинформации граѓаните дале оценка 2,7, доколку пак дури две третини до граѓаните сметаат дека денеска има повеќе лажни вести отколку пред 5 години. Само 8,3 отсто детектирале намален обем на лажни вести.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img