More

  Голема воена вежба во Србија: 1.500 војници, дронови, хеликоптери…

  spot_img

  Војската на Србија ја изведува тактичката вежба „Огнен удар 2024“ на полигонот „Пасуљанска ливада“ Вежбата се изведува со употреба на беспилотни летала за извидување и вооружена поддршка, соопшти српското Министерство за одбрана на Србија.

  Општите цели на вежбата се подобрување на способноста за собирање и дистрибуција на разузнавачки податоци, зголемување на ефикасноста на вооружената поддршка на современото бојно поле и проверка на функционалноста на организацијата и единиците на армијата.

  Во вежбата учествуваат единици на копнената армија, воздухопловство, противвоздушна одбрана, сили за специјални операции и контраелектронско војување и експерти од Воено-техничкиот институт, јавува Нова.рс.

  Беа ангажирани околу 1.500 војници и повеќе од 300 борбени средства, вклучително и оние кои се во процес на модернизација, развој и тестирање.

  Вежбата ќе трае две недели. Врз основа на него ќе се утврдат ограничувањата и потребите за развој на нови тактички принципи, ќе се проверува можноста за заштита и одбрана од напади од воздушен простор и ќе се утврдат потребите за развој на нови софтверски и хардверски решенија.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img