More

  Гоитрогени во храната: ги има во многу здрава храна, но може да ја попречи функцијата на тироидната жлезда

  spot_img

  Гоитрогените се хемиски соединенија кои можат да ја попречат функцијата на тироидната жлезда со блокирање на апсорпцијата на јод и може да бидат опасни кога се консумираат во големи количини. Гоитрогените се наоѓаат во храната како што се бриселско зелје, кељ, праски, јагоди и слично.

  Гоитрогените се хемиски соединенија кои ја попречуваат работата на тироидната жлезда со блокирање на апсорпцијата на јод, што го отежнува тироидната жлезда да ги произведува хормоните кои му се потребни на телото за нормална функција.

  Ако гушавост во храната се консумира во големи количини и често, проблемите со тироидната жлезда можат да станат посериозни и да доведат до хипотироидизам и слични нарушувања.

  Видови на гушавост во храната
  Гоитрогените се поделени во три групи, имено:

  – гушавост

  – тиоцијанати

  – флавоноиди

  Гоитрините и тиоцијаните се формираат кога свежата, необработена храна е оштетена, односно исечена или џвакана, што може да биде случај со овошјето кое најчесто се јаде сирово.

  Флавоноидите, пак, иако се исклучително корисни за здравјето на другите органи бидејќи всушност се антиоксиданси, тие ги претвораат цревните бактерии во гоитрогени, па доколку имате проблеми со штитната жлезда, би било потребно да внимавате на внесот на храна богата со флавоноиди.

  Патем, гушавост се наоѓаат во различни видови храна.

  Храна која содржи гушавост се: кељ, зелка, брокула, бриселско зелје, кикирики, пченка, јагоди, праски, круши, слатки компири и храна на база на соја (тофу, едамаме итн.).

  Како да се намали количината на гушавост во храната?
  Иако многу намирници, особено оние кои се здрави и полни со други хранливи материи што ни се потребни, содржат гушавост, добрата вест е што тие можат да се намалат или дури и целосно да се елиминираат со термичка обработка.

  Видот на термичка обработка не е ни важен, па овие соединенија може да се отстранат од храната со наједноставно готвење на пареа.

  Покрај термичката обработка, на намалувањето на гушавогените во храната влијае и миењето и натопувањето на храната во вода. Ферментацијата е исто така корисен начин за елиминирање на овие соединенија, па така, на пример, киселата зелка, за разлика од свежата зелка, речиси воопшто не содржи гушавост.

  Со оглед на тоа што не е можно целосно да се елиминираат гушавоните од одредени намирници, особено затоа што некои од нив, како овошјето, најчесто се јадат сирови, важно е да се консумира доволно јод преку остатокот од исхраната, кој е одговорен за здравјето на тироидната жлезда и која ќе создаде рамнотежа во телото .

  Заклучок
  Гоитрогените се хемиски соединенија кои го попречуваат функционирањето на тироидната жлезда. Ако гушавоните се консумираат преку храна во големи количини и често, проблемите со тироидната жлезда можат да станат посериозни и да доведат до заболување на тироидната жлезда.

  Гоитрогените може лесно да се елиминираат од храната со миење, натопување, термичка обработка и ферментација.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img