More

  Германски лекар отпуштен по 23 години: „Причината е апсурдна“

  spot_img

  Докторката добила отказ бидејќи требало да излезе од работа 28 минути порано. Ја тужела болницата и добила огромен отпремнина.

  На 8 јуни минатата година, по 23 години работа во болница во Хамбург, докторката Франциска Шлосер доби вонредно отказ бидејќи наводно го напуштила работното место 28 минути порано откако била на повици 24 часа на ден.

  Шлосер смета дека не направила ништо лошо, туку раскинувањето го нарече апсурдно, пишувањата на германските медиуми ги сумира N1 Хрватска.

  Докторката од почетокот негираше дека таа не била на работа во тие 28 минути. Веднаш поднела тужба за неправедно отказ, а ја ужива и поддршката на лекарскиот синдикат, кој ја обвини клиниката дека се обидува да се ослободи од синдикалецот со отпуштање.

  Синдикатот смета дека отпуштањето на Шлосер е поврзано со нејзините синдикални активности: докторката била член на преговарачкиот комитет на лекарското здружение Марбургер Бунд (MB) за колективен договор на лекарите од болницата каде што работела, и како водач на штрајкот играл клучна улога. улога во организирањето на штрајкот на лекарите март 2023 година. Меѓу другото, пред илјадници лекари на јавен состанок во Хамбург, таа ги критикуваше условите за работа во оваа болница и беше протагонистка на телевизиски прилог за предупредувачки штрајк.

  Катарина фон дер Хејде, извршен директор на МБ Хамбург и нејзин правен застапник, рече дека „вонредното известување не било навремено издадено“.

  „Франзиска Шлосер е борец и со задоволство би се вратила на својата функција. Работела и на решавање на спорот за продолжување на работниот однос по пат на вонсудско посредување. Болницата не била подготвена за ова. Сега за ова ќе мора длабоко да си копа во џебот“, додаде таа.

  Судот утврди дека неосновани се обвинувањата против лекарот кој работел во болницата 23 години и наложи болницата да му исплати отпремнина на лекарот. Во замена за 400.000 евра отпремнина, Франциска Шлосер ќе го прекине работниот однос, а болницата повеќе нема да инсистира на обвинението за наводната 28-минутна злоупотреба на работното време.

  Според адвокатот на болницата, „поради настаните од минатото, нема желба за продолжување на соработката“. Според спогодбата што ја постигнале, Шлосер ќе ја напушти болницата на 31 јануари.

  „Од моето срце е тргнат голем товар бидејќи процесот е завршен. Сега прво малку ќе се смирам, па ќе се препуштам на работи на кои претходно не можев да им се препуштам, а потоа ќе барам нова работа“, изјави докторот во интервју за германски RTL.

  Својата приказна за работата и животот во Германија неодамна со јавноста ја сподели и медицинската сестра Дајана Зориќ од Србија, која проговори за нејзиното искуство со наоѓање работа во Германија.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img