More

  Германка резервирала одмор во Истра, а останала без пари и без стан

  spot_img

  Полицијата во Пула истражува случај на измама во Медулин. 34-годишна Германка нашла стан во Медулин, платила неколку стотици евра за да го резервира сместувањето, а потоа по пристигнувањето сфатила дека жената со која договорила отсуство не постои.

  34-годишна жена од Германија во март на социјална мрежа пронашла сместување за одмор во Медулин. Уплатила депозит од неколку стотици евра за да го резервира станот, а потоа на 24 јуни кога пристигнала на адресата каде што требало да биде станот дознала дека жената со која се договорила за сместување не постои. Случајот сега го истражува полицијата во Пула.

  Дополнително, полициската управа на Истар ги предупредува граѓаните да бидат внимателни кога издаваат станови или викендички преку Интернет.

  „Ги советуваме граѓаните да внимаваат со кои огласи и веб-страници бараат сместување. Ајде да провериме, но има оценки на корисници за одредено сместување“, напишаа тие. Најважно е тој што го изнајмува станот или кое било друго туристичко сместување, да го извести гостинот за неговото име и презиме, а оваа информација мора да одговара на сите огласи или промотивни материјали на социјалните мрежи или веб-страниците.

  Националниот центар за одговор за сајбер безбедност SI-CERT исто така предупредува за онлајн измами, со кои измамниците се обидуваат да го добијат бројот на кредитна картичка на корисниците на одредени онлајн платформи и на тој начин да ги проневерат. Во последната ваква измама, правилно беше да се понуди луксузно сместување по исклучително прифатлива цена на платформата Booking. Мотото треба да биде: „Ако понудата изгледа премногу добра за да биде вистинита, обично е така“.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img