More

  Европа е погодена од најлошиот птичји грип во нејзината историја

  spot_img

  Повеќе од една година, Европа е зафатена од најлошиот птичји грип од сите оние што некогаш се појавиле на нејзината почва, предупредија во вторникот санитарните власти, со околу 50 милиони живина убиени на фарми заразени со вирусот.

  Од октомври 2021 до септември 2022 година, „Европа беше погодена од најлошата појава на високопатогена птичји грип (HPAI)“ која се прошири во 37 европски земји, со повеќе од 2.500 фокуси на фармите на континентот, се вели во извештајот на Европската безбедност на храната. Агенцијата (ЕФСА), Европскиот центар за превенција и контрола на болести (ЕЦДЦ) и референтната лабораторија на Европската унија.

  Загубите на кокошки, патки и мисирки на фармите се всушност поголеми, бидејќи во бројката од 50 милиони заклани живина не е вклучено превентивното убивање што мораше да се изврши околу жариштата, додаде санитарната агенција за АФП.

  Епидемијата не стивнува од септември, а бројот на заразена живина дури се удвои со доаѓањето на зимата.

  ЕФСА истакнува дека „за прв пат“ повеќе немало јаз меѓу два епидемични бранови бидејќи вирусот не се повлекол во текот на летото.

  Оваа есен епидемијата беше полоша отколку во истото време минатата година, со повеќе од 35 отсто повеќе заразени фарми.

  Од 10 септември до 2 декември 2022 година, беа пријавени речиси 400 епидемии на фарми во 18 европски земји, особено во Франција, Велика Британија и Унгарија.

  Вирусот е откриен повеќе од 600 пати кај дивите птици, главно водни птици (патки, лебеди), кои можеби придонеле за ширење на вирусот во фармите, се вели во извештајот.

  На барање на Европската комисија, ЕФСА моментално ја „проучи можната стратегија за вакцинација“, а резултатите ќе бидат познати во втората половина на 2023 година.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img