More

  Епидемија на фентанил во САД: во една од државите е прогласена вонредна состојба

  spot_img

  Во главниот град на американската сојузна држава Орегон, локалните власти прогласија вонредна состојба од 90 дена поради смртоносната дрога фентанил. Така, во центарот на Портланд ќе биде формиран и команден центар, кој ќе им овозможи на властите и полицијата побрзо да реагираат за да ја контролираат ситуацијата.

  Според Си-Ен-Ен, гувернерката на Орегон, Тина Котек, претседателката на округот Мултномах, Џесика Вега Педерсон и градоначалникот на Портланд, Тед Вилер, донеле одлука да прогласат 90-дневна вонредна состојба во Портланд за да се справат со ситуацијата предизвикана од дрогата фентанил во градот.

  Прогласена е вонредна состојба за справување со јавната здравствена и безбедносна криза во центарот на Портланд по наглото зголемување на предозирањето и повеќекратните смртни случаи предизвикани од фентанил.

  „Нашата држава никогаш досега не се соочила со дрога толку смртоносна и зависна како фентанил. Сите се прашуваме како да се справиме со ова“, рече Котек во соопштението за медиумите.

  Орегон донесе мерка во 2020 година со која се декриминализираше употребата на одредени тешки дроги, вклучително и фентанил, кој е синтетички опиоид. Мерката беше широко критикувана, а бројот на смртни случаи од предозирање со опиоиди оттогаш постојано се зголемува.

  Во 2019 година, бројот на смртни случаи од предозирање бил 280, а во 2022 година веќе имало 956 такви смртни случаи. пет години.

  Властите во Орегон предвидуваат дека вонредната состојба во Портланд ќе помогне во борбата против фентанил. Наредбата за итни случаи и овозможува на федералната влада да одвои повеќе ресурси за борбата против дрогата, а команден центар ќе биде формиран и во центарот на Портланд.

  Ќе има зголемена свест кај луѓето во текот на лекувањето, закрепнувањето и сместувањето на зависниците. Ќе биде зајакната и полициската контрола во центарот на градот, а дилерите на фентанил ќе бидат главна цел на полицијата.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img