More

  Ел Нињо ќе се претвори во Ла Ла Ниња подоцна оваа година: Еве што значи тоа за временските услови

  spot_img

  Временската шема на Ел Нињо, која може да предизвика екстремни услови, како што се шумски пожари и тропски циклони, се очекува да се претвори во генерално посвежи услови Ла Ниња подоцна оваа година, соопшти во понеделникот Светската метеоролошка организација (СМО).

  Ел Нињо е природен временски феномен поврзан со нарушување на шемите на ветерот што значи потопли температури на површината на океаните во источниот и централниот дел на Тихиот Океан, додека Ла Ниња носи пониски температури во Тихиот Океан околу екваторот и е поврзан со поплави и суши.СМО објави дека има 60 проценти шанси условите во Ла Нина да се појават помеѓу јули и септември и 70 проценти од август до ноември.

  „Крајот на Ел Нињо не значи пауза во долгорочните климатски промени што нашата планета ќе продолжи да ги доживува поради стакленички гасови“, рече Ко Барет, заменик генерален секретар на организацијата.

  „Екстремно високите температури на површината на морето ќе продолжат да играат важна улога во наредните месеци.

  Изминатите девет години се најтоплите досега, и покрај ладилното влијание на Ла Ниња кое траеше од 2020 до почетокот на 2023 година, соопшти СМО.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img