More

  Експертите ја објаснуваат причината зошто езерото Хилиер има нереална розова боја

  spot_img

  Експертите ја објаснуваат причината зошто езерото Хилиер има нереална розова боја
  Необичната розова боја на оддалеченото езеро во Западна Австралија долго време е мистерија, но новото истражување сугерира дека е предизвикана од мешавина на разнобојни бактерии и алги.

  Езерото Хилиер се наоѓа на островот Мидл во близина на јужниот брег на Западна Австралија. Долга е 600 метри и широка 250 метри и е исклучително солена – околу осум пати посолена од океанот.

  Скот Таџ, од Универзитетот во Вермонт во Бурлингтон, се заинтересирал за езерото Хилиер откако го видел на телевизија. „Мислам дека ова е неверојатно. Морам да стигнам до темнината и да земам примерок и да го проучам“, рече тој.

  Скот Таџ е ко-основач на KSMP (Extreme Microbiome Project), меѓународна соработка која работи на генетско профилирање во екстремни средини ширум светот и откривање на нови и интересни микроби, пренесува Newscientist.

  Работел со Кен Мекграт од Микроба, компанија за микробиолошка геномика во Бризбејн, Австралија, кој го посетил езерото Хилиер и собирал примероци од вода и седимент. Таџ, Мекграт и нивните колеги ги анализирале примероците користејќи техника наречена метагеномика, во која целата ДНК во примерок од животната средина се секвенционира одеднаш, а моќните компјутери потоа поминуваат низ процесот на извлекување на геномите на поединечни микроби.

  Нивната анализа откри дека езерото Хилиер содржи речиси 500 екстремофили – организми кои напредуваат во екстремни средини – вклучувајќи бактерии, археи, алги и вируси. Повеќето од нив биле халофили, подгрупа на екстремофили кои поднесуваат високи концентрации на сол.

  Меѓу овие халофили имало неколку разнобојни микроби, како што се виолетовите сулфурни бактерии, Salinibacter ruber, црвено-портокаловата бактерија и црвената алга наречена Dunaliella salina. Мешавина од овие микроби, а можеби и други, ја објаснува розовата боја на езерото, вели Таџ.

  Причината за бојата на овие микроби може да биде тоа што виолетовите, црвените и портокаловите пигменти што ги содржат, познати како каротеноиди, обезбедуваат заштита од екстремна соленост, вели Таџ.

  Некои од микробите откриени во езерото Хилиер се нови за науката, но сепак треба целосно да се карактеризираат, додава таа.

  Научниците од KSMP земале примероци и од други екстремни средини, како што е гасниот кратер Дарваз во Туркменистан, познат и како „Порта на пеколот“, сувите долини на Антарктикот, солените езера на 3,5 километри под океанот во Западен Гренланд и пештерите Мовиле во Романија . , пренесува Newscientist.

  Тимот сега планира да земе примерок од етиопската депресија Данакил, која содржи токсични топли извори и австралиското езеро Меџик, кое е „толку кисело што е како бактериска киселина“, додава Таџ.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img