More

  Експертите издаваат безбедносно предупредување за претстојното затемнување на Сонцето

  spot_img

  Дури и луѓето со само повремен интерес за науката и астрономијата знаат дека можноста да се види затемнување на Сонцето е посебен настан.

  И покрај тоа што ова е релативно ретка појава сама по себе, гледачите исто така треба да бидат на вистинското место во вистинско време за да го добијат целосниот ефект. Но, за разлика од традиционалното гледање ѕвезди или месечина, тие исто така вклучуваат некои потенцијално сериозни здравствени ризици ако луѓето не се внимателни.

  Експертите штотуку издадоа безбедносно предупредување пред затемнувањето на Сонцето „огнен прстен“ што ќе се случи за неколку недели.

  Дури и по возбудливото лето со незаборавни метеорски дождови и прелетувања на комети кои се случуваат еднаш во животот, на хоризонтот има уште повеќе астрономски настани што треба да ги очекуваме. Веројатно, најочекуваното е прстенесто затемнување на Сонцето кое ќе биде видливо во делови од САД на 14 октомври, според НАСА.

  Иако многу луѓе се запознаени со идејата за целосно затемнување на Сонцето во кое Месечината целосно го блокира Сонцето додека минува меѓу него и Земјата, прстенестото затемнување создава малку поинакво искуство на гледање. Поради тоа што се случува кога Месечината е најоддалечена од нашата планета во својата орбита, таа само делумно го затскрива сјајниот запален диск над главата и создава светол „огнен прстен“ на небото додека сончевата светлина се филтрира околу рабовите, според НАСА.

  Гледачите ќе можат да го набљудуваат затемнувањето во делови од Северна и Јужна Америка. Спектаклот најпрво треба да стане видлив околу 8 часот по локално време на брегот на Орегон, минувајќи низ Калифорнија, Невада, Јута, Аризона, Колорадо, Ново Мексико и Тексас, пишува Best Life.

  Гледањето на кој било сончев настан бара дополнително ниво на подготовка со купување на соодветниот тип на очила. Сончевите очила за гледање се неопходни за заштита на очите од моќните зраци на сонцето, особено за време на прстенесто затемнување, кое нема краток прозорец на севкупност што го прави накратко безбедно да се погледне нагоре за време на целосно затемнување, според НАСА.

  Пред да излезете надвор и да погледнете нагоре, експертите предупредуваат дека треба двапати да проверите дали сте навистина заштитени.

  „Мора да имате очила за затемнување со ISO сертификат“, вели Торвалд Хесел, експерт за затемнување на Сонцето. За жал, има многу фалсификати, а потоа кога ќе погледнете во сонцето, ќе ги оштетите очите, а ако гледате во сонцето доволно долго, таа штета ќе биде трајна.

  Не секој ден активно гледаме во сонцето. Но, ако не сте внимателни, експертите велат дека користењето на погрешна безбедносна опрема брзо може да доведе до сериозни повреди.

  „Дури и по неколку секунди, може да ги изгорите очите, затоа секогаш препорачуваме да носите одобрени очила за затемнување на Сонцето“, вели Ејми Луу Маи, оптометрист. „Обичните очила за сонце не се доволно темни или доволно силни за да ве заштитат од сонцето за време на затемнување на Сонцето.

  Оние кои не се придржуваат до мерките за безбедност понекогаш може да имаат постојани проблеми. „Има многу случаи на пациенти кои имаат трајно оштетување“, предупредува Маи. „Генерално, ова е привремена причина за губење на видот, но сакаме по секоја цена да ги спречиме сите видови оштетувања на очите. Секогаш препорачуваме да носите очила за сонце одобрени за затемнување“.

  Во летото 2017 година, во пресрет на целосното затемнување на Сонцето, пазарот беше преплавен со фалсификувани и лажни заштитни очила.

  „Единствениот начин на кој можете да бидете сигурни дека не се лажни очила е да ги купите од доверлив извор“, изјави Фред Еспенак, пензиониран астрофизичар и фотограф на НАСА, за ABC News во 2017 година.

  За среќа, НАСА обезбеди список на сигурни производители и добавувачи на соларни филтри и очила за гледање кои се препознаени од Американското астрономско друштво (ААС). Агенцијата нагласува дека самата не поддржува ниту препорачува очила и дека секој што купува онлајн треба да одвои време за да провери дали продавачот е наведен на веб-страницата пред да купи. Забележано е и дека некои големи национални ланци за намирници, исто така, веројатно ќе ги имаат на залиха на нивните полици.

  И ако повторно користите очила од претходните затемнувања, сепак треба да бидете сигурни дека не се изложувате на ризик. Иако заштитните филтри за гледање не се распаѓаат или протекуваат со текот на времето, сите изгребани или оштетени очила мора да се отфрлат, советува НАСА.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img