More

  ЕКСКЛУЗИВНО ИНТЕРВЈУ СО АРБЕН КАДРИУ СОПСТЕВНИК НА МУС СТРУГА: Претседателот на одборот за акредитација е лик со крајно сомнително минато, тоа е професор со најголем број препишани трудови и главен уништувач на образовните институци….

  spot_img

  „Да не заборавиме дека државата тргна кон конкуренција заради политички причини, трга кон елиминирање на квалитетите на самите државни универзитети, оформија два државни универзитети во Штип и Охрид, кој се формирани само за да му наштетат на универзитетот Кирил и Методиј во Скопје. Во Албанскиот дел исто така се формирани други универзитети со цел да се наштети и да се стави под капа и политичко влијание државните универзитетти!“

  Нашата идеја и потреба за основање на медицинска школа потекнува од Република Албанија. 90% од нашите студенти се државјани на Р.Албанија. По исцрпни истражувања кој беа спроведени во Албанија, втор факултет по атрактивност по избор на матуранти, поле факултетот за информатички технологии е факултетот за медицински сестри. Од тука ние затоа го отвараме факултетот заради матурантите од Р.Албанија, а не ја увидовме потреба да се јавува кај македонските матуранти, исто како и факултетот во Гостивар кој отвори паралелки за медицински сестри за потребите на Р.Турција. Факултетот за медициски сестри во Тетово има над 500 студенти од Пакистан, а тоа никој не сака да го коментира, тогаш зошто нас не коментираат? Ајде медиумите малку да се занимаваат за овие факултети во Тетово и Гостивар????

  Ние почнуваме во октомври со настава на факултетот за медицински сестри, Доколку некој сака да практикува сајоволије и дневна политика, тогаш ќе поднесеме тужби со оштетни побарувања, а ние имаме партнери и институции надвор од Д.Македонија, кој ќе не поддржат со нивните студии да го надминие овој Бај Пас.

  Доколку пак државата сака да ни наштети по секоја цена и преку вас медиумите да прави притисок и да го кочи проектот на МУС, ние со нашите партнери од Европска асоцијација на Универзитети, конкретно Медицинскиот универзитет во Сегит, ќе продолжиме да работиме во таа насока.

  Пртеседателот на одборот за акредитација е лик со крајно сумнително минато,тоа е професор со најголем број препишани трудови,како и лице кој своето образование го завршил на триесет годишна возраст и , тој денес треба да оценува и акредитира !?

  До сега од одборот за Акредитација, немаме добиено никаво решение, освен она што го слушаме и читаме по медиумите, но и претходно читавме дека МУС нема право да запишуваме студенти и дека сме добиле негативно решение, но испадна дека лажат и дека сме добиле позитивно решение,па го поништиле. Второ, нема надлежност одборот за акредитација да поништува Решение за акредитација. Есклузивна надлежност законска за такво нешто е на Министер за образование и наука.

  Марјан Ѓуровски, наместо да се умилкува на новата власт, требаше да почека, доколку е направена некаква грешка од негова страна, зошто од наша страна е постапено законски со испочитување на севкупната законска регулатива до основање на факултетот, процес кој трае веќе скоро две години, а не како што сакат некој да исценираат преку медиумите дека тоа траело 10 дена, што е ноторно лага.

  Пртеседателот на одборот за акредитација е лик со крајно сумнително минато, тоа е професор со најголем број препишани трудови, како и лице кој своето образование го завршил на триесет годишна возраст и, тој денес треба да оценува и акредитира !?

  За жал ниту едиумите ,а посебно стручната јавност не се занимава со овие лица кои одлучуваат отворањеи развој на факултетите .Исто ова лице ,пред само пет дена даде изјава ,дека „Во ТСруга не е издадена акредитација и неа да се запишуваат студентии замислите ден потоа се појавува кај него потребата да донесе решение за одземање на акредатацијата!Сепоставува прашањето ,дали има издадено решение , и кое решение сега го одзема?

  Јас ја повикувам владата на првата наредна седница да покаже дух за квалитетот во високото образование веднаш и неодлижно да му го затвори дуќанчето на овој господин и веднаш да го разреши од функција, пошто тој е назначен по предлог на влада и да не дозволи владата овој тип во рок од 7 до 10 дена да држи седници на одбор за акредитација каде што овој лик е поставен на над 50 студиски програми како претседател на стручна комисија, само за 45 дена!Ова е веќе рак рана и ги повикувам медиумите и јавноста да се позаниаваат како работи овој одбор за акредитација ,а не да се занимаваат само со струшпкиот универзитет,кој за жал после Балкански универзитет ги имаме најдобрите просторни академски услови во Македонија.,Ние како универзитет имаме над 5000 квадрати споствен објект со супер опремени лаборатории и библиотека со над 1000 учебници на повеќе јазици и мислам дека не е во ред македонската јавност да ја занимаваат со  нас кога во Република Македонија на најмалку 10 универзитети приватни имате факултети за стоматолошки науки, имате факултети за медицински науки и до сега никој не реагира на ова дека 10 гудини луѓе студираат на приватни вакултети за Медицина.

  Но не е само што студираат медицина, туку имаме факултети што издаваат Доктори на науки по медицина и за жал тоа се премолчува и никој не сака да обзнани јавно за ваквата појава .

  Одговорно тврдам, дека проблемот не е кај универзитетите, туку кај овој претседател на комисијата за акредитација кој дава  црно светло, дека демек се што се работи во Струга го уништува квалитетот на високото образование, но еве и зошто го тврдам истото:

  -На нашиот универзитет 90% од студентите се државјани на Р.Албанија ,што значи дека само 10% се државјани на Р.Македонија .

  -На нашиот универзитет од оснивањето во 2007 година до денес вкупно имаат дипломирано 1600 студенти односно по 200 студенти годишно ,од кои само 15 до 30 студенти се Македонски државјани ,Сега отворено прашувам дали овие дипломирани 30 студенти го уништуваат квалитетот на високото образование во Македонија?

  -Ве молам, само на еден универзитет во Тетово и во Скопје или Битола , дипломираат за една година онолку студенти колку кај нас за 20 години !

  -Замислите во Македонија во Охрид имаме дравен универзитет каде што повеќе има вработени хигиеничарки одколку професори-наставен кадар,тој факт сите го знам и молчат.нема органи ,нема Сенат ,нема Наставно научен совет ,нема Декани ,нема продекани, а сепак си функионира и никого мрава не го лазе!!!

  Имаме факултети каде што има Факултет за здравствени науки ,каде замислите нема никакви просторни услови за работа ?!

  -Имаме во Македонија факултет со Руски капитал кој има повеќе студиски програми од студенти?

  -Имате факултети во Република Македонија ,приватни за жал , каде Студенски прашања се сместени внатре во тоалети,предавалните во кујња,додека деканатот е сместен на Балкон,а сега се занимавае со Меѓународниот Универзитет во Струга?Нели е срамно?

  -Во Македонија согласно законската регулатива ,секој факултет мора да има 10 професори во редовен работен однос на секоја единица.Бо Македонија имае вкупно 832 студиски програми ,што значи дека треба да имаме 10000 доктори на науки ,а во цела држава има околу 3200 доктори на науки!Сепоставува прашањето ,каде се уште 7000 доктори на науки ?Каде му се на тој фамозен претседател на одобор за акредитација кој акредитира за само 45 дена негов мандат ,над 50 студиски програми на другите универзитети?

  -Овој тренд на обрзаованието во државава не го донесоа приватните универзитети, туку тоа е плод на државните универзитети .Да не заборавиме дека државата тргна кон конкуренција заради политички причини , трга кон елиминирање на квалитетите на самите државни универзитети ,оформија два државни универзитети во Штип и Охрид , кој се формирани само за да му наштетат на универзитетот Кирил и Методи во Скопје .Во Албанскиот дел исто така се формирани други универзитети со цел да се наштети и да се стави под капа и политичко влијание државните универзитетти!Тоа нормално дека го наалува квалитетот на високото образование ,ги дисперзира студентите ,професорите .Истите професори предаваат секаде ,па и кај нас и во Тетово, Скопје, Битола, тие се тие професори .не можеме ние да креираме доктори на науки во тек на една две три или пет години.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img