More

  ЕК ја одобри иницијативата со која се бара животна средина без тутун до 2030 година.

  spot_img

  Во средата Европската комисија ја регистрираше Европската граѓанска иницијатива, која бара да се преземат мерки за општество без тутун и зависност од пушење до 2030 година.

  Комисијата ја одобри иницијативата наречена „Повик за постигнување животна средина без тутун и за прва европска генерација без тутун до 2030 година“.

  Организаторите на иницијативата ја повикуваат Комисијата да предложи закони за спречување на новите генерации Европејци да станат зависници од тутун.

  Европската граѓанска иницијатива им овозможува на граѓаните на Унијата да испратат предлог до Европската комисија за донесување правен акт доколку соберат најмалку еден милион потписи на граѓани од најмалку една четвртина од земјите-членки, при што иницијативата може само се однесуваат на области во рамките на овластувањата на Европската комисија.

  Организаторите на иницијативата мора да бидат граѓани на ЕУ кои се доволно возрасни за да имаат право на глас на изборите за Европскиот парламент, а групата организатори мора да вклучува најмалку седум лица од различни земји-членки. За да се покрене граѓанска иницијатива, потребно е да се соберат најмалку еден милион потписи за поддршка од најмалку 7 земји-членки во рок од една година, по што може да се побара од Европската комисија да покрене нов или да промени постоечки правен акт. .

  Доколку иницијативата успее да собере еден милион потписи, Комисијата е должна да ги предложи бараните закони или да ја отфрли можноста со образложение зошто го прави тоа.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img