More

  Едно ново истражување покажа поврзаност на популарниот пијалок со оштетување на црниот дроб

  spot_img

  Познато е дека консумирањето алкохол може лошо да влијае на црниот дроб. Сепак, една нова студија го поврзува пијалокот, популарен токму поради неговите здравствени придобивки, со можно оштетување на црниот дроб.

  Според една студија, повеќе од 200 случаи на акутна хепатална инсуфициенција се поврзани со состојка вообичаена во она што нашироко се смета за супер здравствен пијалок – но можеби не е толку страшно како што звучи.

  Една студија објавена кон крајот на 2022 година го поврзува екстрактот од зелен чај со оштетување на црниот дроб, иако самиот зелен чај веројатно нема да му наштети на здравјето на црниот дроб.

  Самата студија забележува дека зелениот чај ретко предизвикува проблеми кај инаку здрави луѓе, но дека концентрираниот екстракт од зелен чај, кој често се наоѓа во хербалните суплементи и таблетите за слабеење, може да не стави на ризик за сериозни здравствени проблеми.

  Оштетувањето на црниот дроб почесто се поврзува со земање екстракт од зелен чај
  „Стандардните препарати од зелен чај имаат помала веројатност да предизвикаат токсичност на црниот дроб. Оштетувањето на црниот дроб почесто се поврзува со земање екстракт од зелен чај (GTE), кој содржи повисоки дози на EGCG“, изјави за Parade хепатологот и гастроентеролог д-р Дејвид Ким.

  Друг важен фактор што треба да се земе предвид: главниот пациент во студијата примил интравенска (IV) инфузија на екстракт од зелен чај, што е прилично екстремно.

  „Пациентот прими екстракт од зелен чај интравенски. Тоа е концентрирана форма на биолошки активни соединенија во зелениот чај. „Поголемиот дел од извештаите за оштетување на црниот дроб се поврзани со GTE, кој се зема орално како капсула“, забележа гастроентерологот Дејвид Д. Кларк, д-р.

  Тој објаснува дека и капсулите и интравенската форма на ГТЕ доведуваат до многу поголеми количини на потенцијално токсични соединенија кои стигнуваат до црниот дроб отколку што би било случај со класичниот зелен чај, пренесува Index.hr.

  „Имаше неколку луѓе кои страдаа од труење на црниот дроб поради пиење зелен чај, но затоа што консумираа големи количини“, заклучил д-р Кларк.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img