More

  Една земја сака да им забрани на мажите помлади од 21 година да возат

  spot_img

  Неколку експерти за безбедност на патиштата во австралиската држава Нов Јужен Велс велат дека на мажите треба да им се забрани да добијат возачка дозвола додека не наполнат 21 година. Предлогот е испратен до Владата на Нов Јужен Велс и нагласува дека треба да се направи повеќе за да се намали бројот на смртни случаи на патиштата преку поголем фокус на младите возачи, особено на младите мажи.

  Почесниот професор и претседател на Австралискиот колеџ за безбедност на патиштата, Ен Вилијамсон, истакна дека возачите помлади од 25 години во Нов Јужен Велс се одговорни за речиси 25 отсто од сообраќајните несреќи, и покрај тоа што сочинуваат само 15 отсто од возачите во државата. Затоа тој вели дека треба повеќе да се направи за да се намалат сообраќајните несреќи со поставување поголеми ограничувања за младите возачи.

  „Не е дека патните власти и носителите на одлуки не се свесни и дека има бројни ограничувања за неискусните и млади возачи почетници… но тоа не е доволно. Ова очигледно не е доволно“, рече Вилијамсон, додавајќи:

  „Млади момци, можеби треба да имаат 21 или 22 години пред да добијат лиценца. Ова се многу контроверзни мисли, но тие се работи за кои треба да се размислува“.

  Засега, нема индикации дека владата на Нов Јужен Велс сериозно размислува за толку значајна промена во својот систем за лиценцирање. Сепак, премиерот на Нов Јужен Велс, Доминик Перотет побара совет за ограничување на бројот на патници кои можат да бидат во автомобил со млад возач се додека имаат ограничена дозвола со стартни таблички, пренесува HAK Review.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img