More

  Еден од најстрогите закони во ЕУ: Полјаките ќе имаат право на избор

  Во полскиот парламент ќе се расправа за либерализацијата на правото на абортус. Ќе се расправа за четири нацрт-закони, но коалицијата, во која се и левичарските и конзервативните партии, нема единствен став.

  Полскиот парламент ќе расправа за либерализација на правото на абортус во земја која има еден од најстрогите закони во оваа област во ЕУ. Нејзината реформа е едно од предизборните ветувања на премиерот Доналд Туск, но коалицијата нема единствен став. Пред пратениците сега се четири предлози за кои првпат ќе се расправа и ќе се гласа во петок.

  Абортусот е забранет со закон во Полска, освен во случаи на силување и инцест и кога животот или здравјето на мајката се загрозени.

  Законодавството усвоено во 1993 година беше дополнително заострено во 2020 година за време на партијата владеење на правото и правдата (ПиС), кога Уставниот суд се согласи со владата и пресуди дека прекинувањето на бременоста поради дефекти на фетусот е неуставно.

  Во последниве години, имаше бројни протести против строгите ограничувања, а Доналд Туск победи на минатогодишните избори, исто така, со ветување дека ќе ги зајакне правата на жените и ќе обезбеди либерализација на законодавството.

  Владата подготви неколку нацрт-закони во оваа област, но на еден веќе стави вето од полскиот претседател Анджеј Дуда, кој е близок до ПиС. На крајот на март стави вето на предлогот со кој ќе се воведе бесплатен пристап до таблетите „по утро“ од 15-годишна возраст. Од 2017 година, пилулата е достапна само со лекарски рецепт.

  Во меѓувреме, прашањето за пристап до вештачко прекинување на бременоста откри различни позиции дури и меѓу членовите на коалицијата на Туск, која ги обединува и левичарските и конзервативните партии. Пред пратениците денеска ќе се најдат дури четири предлози за ревидирана законска регулатива, за кои во петок ќе се расправа и ќе се гласа во прво читање.

  Неповрзана коалиција
  Централна Полска 2050 година, предводена од претседателот на парламентот Шимон Холовнија, и Полската народна партија, на пример, предлагаат враќање на основната верзија на законодавството од 1993 година, кое го вклучува правото на прекинување на бременоста во случај на тешки фетални дефекти.

  Граѓанската коалиција (КО) на Туск сака абортусот да биде достапен без ограничувања до 12-та недела од бременоста. Партијата Нова левица сака и да ја декриминализира помошта за абортус, која исто така беше забранета од претходната власт, објаснува онлајн порталот Еурактив.

  Со цел да се спречи прашањето за вештачко прекинување на бременоста да доминира во кампањата пред локалните избори, кои се одржаа минатата недела, претседателот на Собранието на почетокот на март го одложи почетокот на расправата за предлозите за после изборите.

  Мнозинството гласови ги освои ПиС, кој ја предводеше земјата помеѓу 2015 и 2023 година. Сепак, владејачката коалиција се надева дека ќе ги води повеќето од 16-те полски региони.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img