More

  Детали за акцијата „Брокер“ во Сараево: Пребаран и сефот во банка, едно лице уапсено за „перење пари“

  spot_img

  Полициски службеници на Државната агенција за истраги и заштита вчера во рамки на акцијата „Брокер“ извршија претреси во сараевско на три локации и тоа две деловни и една станбена зграда. Исто така, во рамки на горенаведените активности извршен е претрес на сеф во деловна банка, при што се пронајдени и привремено одземени докази значајни за понатамошна кривична постапка.

  „Согласно одредбите од Законот за спречување перење пари и финансирање терористички активности, извршен е привремен прекин на трансакциите на повеќе сметки отворени на име на физички лица. Едно лице е лишено од слобода поради постоење основи на сомнение дека сторило кривични дела „Злоупотреба на положба или овластување“ и „Перење пари“ пропишани со Кривичниот законик на Федерацијата Босна и Херцеговина. „Лице лишено од слобода одредено време незаконски тргувало со акции на еден од издавачите на акции на пазарот на хартии од вредност во Босна и Херцеговина“, соопшти СИПА.

  Претресите беа извршени по налог на Кантоналниот суд во Сараево и под надзор на Кантоналното обвинителство на кантонот Сараево.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img