More

  Дали знаете што е тежината на зададената точка и како таа е поврзана со губење на тежината?

  spot_img

  Се обидувате да изгубите тежина? Доктор за дебелина вели дека тоа не е плод на вашата имагинација: во некои случаи, вашето тело всушност може да возврати.

  Сакате да изгубите тежина, но се чувствувате како вашето тело да ви пречи?

  Ендокринологот, д-р Река Кумар изјави за сајтот The Healthy дека навистина има случаи кога се обидувате да ослабете и правите се како што ви е пропишано, но килограмите остануваат.

  Тие тврдоглави килограми можат да бидат резултат на таканаречената „тежина на поставената точка“ (тежина што не сака да се допира), а оваа тежина на зададената точка не сака да се менува.

  Тежината на поставената точка исто така објаснува зошто вашето тело толку тешко се бори да остане на иста тежина или да не изгуби тежина.

  Која е теоријата на зададената точка и каква врска има таа со губење на тежината?
  Теоријата на зададената точка, или тежината на зададената точка, е едноставно идејата дека постои опсег на тежина со кој вашето тело е удобно за да функционира оптимално.

  Вашето тело навистина ќе се бори да се држи до овој опсег на тежина, за кој истражувањата покажуваат дека се одредува според генетиката, хормоните и околината.

  Според оваа теорија, вашето тело ќе се бори да остане во зададената точка со забавување на вашиот метаболизам, што објаснува зошто е тешко да изгубите тежина.

  Традиционалните методи за слабеење не влијаат на овие биолошки фактори и може да бидат неуспешни.

  Сепак, сеопфатните програми кои вклучуваат медицинска поддршка се покажаа како ефикасни во помагањето на луѓето да работат со нивните биолошки фактори за да изгубат тежина.

  Неколку причини зошто вашето тело се бори со губење на тежината:

  Генетиката влијае на вашата зададена тежина. Науката покажува дека 40 до 70 проценти од дебелината е одредена од гените.

  Според истражувањето кое ги проучува факторите кои влијаат на телесната тежина, родителите, исто така, веројатно ќе ја пренесат својата зададена тежина на нивните деца.

  Сепак, тоа не значи дека сте осудени на тоа. Истражувањата покажаа дека вашиот животен стил и околината можат да ги „вклучат“ гените поврзани со тежината. Усвојувањето здрави навики може да ви помогне да го контролирате.

  Хормоните можат да го запрат губењето на тежината
  Кога се обидувате да изгубите тежина, ограничувањето на калориите не е единствениот одговор.

  Запомнете, екстремното ограничување на калориите може да му сигнализира на вашето тело, преку одредени хормони, да премине во „режим на гладување“.

  За возврат, вашиот метаболизам се забавува, а сигналите за глад се зголемуваат за да ве вратат на зададената точка.

  Малку повеќе за овие хормони:

  Грелинот е хормонот на гладот ​​кој ви сигнализира кога е време за јадење. Истражувањата покажуваат дека грелинот значително се зголемува кога сте во „режим на гладување“. Ова значи дека ќе се чувствувате погладни и веројатно ќе јадете повеќе.

  Лептинот, од друга страна, сигнализира кога сте јаделе доволно. Луѓето со прекумерна тежина често имаат покачени нивоа на лептин, што често доведува до отпорност на лептин. Ова значи дека вашето тело не е толку чувствително на лептин и затоа ќе имате проблем да се чувствувате сити дури и после оброк.

  Кортизолот, познат како хормон на стрес, исто така влијае на вашиот метаболизам и, следствено, на вашата зададена тежина. Кога сте под хроничен стрес, нивото на кортизол може постојано да биде покачено, забавувајќи го вашиот метаболизам. (Зголемените нивоа на кортизол се исто така поврзани со дополнителни висцерални масти.)

  Животните фази ја менуваат тежината на вашата зададена точка
  Тежината на одредената точка на жената се менува во одредени фази од животот: бременост, породување и менопауза. Во текот на сите овие фази, телото поминува низ многу промени, а може да складира повеќе или помалку масти од причини кои вашето тело ги толкува како биолошки цели за преживување, пренесува Danas.rs.

  Можете ли да ја промените тежината на вашата зададена точка?
  Не, не можете да ја промените тежината на зададената точка – но тоа не значи дека немате опции.

  „Како лекар, можам да забележам дека лековите за слабеење на рецепт може да ги нарушат физиолошките процеси врз кои немате контрола. На пример, една неодамнешна студија покажа дека речиси 50 отсто од учесниците кои направиле промени во животниот стил и користеле лекови за слабеење изгубиле во просек најмалку 10 отсто од својата тежина и ја задржале пет години. „По разговорот со вашиот лекар, спојувањето на вистинските лекови со здравите навики може да ви помогне да ги постигнете своите цели“, вели д-р Кумар.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img