More

  Србија е меѓу европските земји со најмногу сообраќајни несреќи: Само во два региони на ЕУ немало сообраќајни несреќи

  spot_img

  На патиштата во ЕУ во 2021 година се случиле 19.917 сообраќајни несреќи, што е еквивалентно на 45 несреќи на милион жители, пренесува Еуростат.

  Регионот на ЕУ со највисока стапка на сообраќајни несреќи е францускиот регион Гвадалупе, каде се регистрирани 159 несреќи на милион жители, потоа северозападниот дел на северозападот на Бугарија со 133 и Гвајана, друг француски регион, со 120, пишува Евростат. .

  Во Србија, според Евростат, е забележана и висока стапка, односно 81 сообраќајна несреќа на милион жители.

  Вкупно имало 24 региони на ЕУ со најмалку 80 сообраќајни несреќи на милион жители. Овие региони се првенствено во Романија (6 од нив), Франција (четири), Бугарија и Грција (по три региони), Хрватска, Полска и Португалија (по два), а останатите се во Белгија и Италија.

  Некои од регионите со највисоки стапки се во руралните средини, додека урбаните средини имаат значително помалку.

  Не се регистрирани сообраќајни несреќи во два региона на ЕУ – Вале д’Осте во северна Италија и во релативно малиот автономен регион Сиудад де Сеута во Шпанија. Освен овие два исклучоци, најниски стапки се забележани во урбаните средини, како што е регионот на главниот град на Белгија, со седум несреќи на милион жители, регионот Виена со осум, Стокхолм со девет и северниот германски регион Бремен со девет.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img