More

  Дали знаете колку шеќер можете да консумирате дневно?

  spot_img

  Експертите откриваат колку шеќер е безбедно да се консумира на дневна основа и кои извори на шеќер се најризични.

  Шеќерот е јаглехидрат кој природно засладува многу од нашите намирници и се додава во многу преработени производи за да се подобри нивниот вкус, а додека намалувањето на внесот на шеќер е широко препорачано за вашето здравје, од клучно значење е да знаете кои видови шеќер треба да ги уживате и кои. граница.Постојат природни шеќери, како фруктоза во овошјето и лактоза во млекото, кои доаѓаат во пакет со хранливи материи, влакна и минерали.

  Од друга страна, додадените шеќери можат да дадат сладост, но немаат хранлива вредност и, за жал, се дури и опасни по здравјето.

  Диететските упатства за Американците велат дека секој од две години и постари треба да го задржи својот внес на шеќер под 10 проценти од дневниот внес на калории.

  За некој кој е на диета од 2.000 калории, тоа значи не повеќе од 50 грама додаден шеќер или околу 12,5 лажички дневно.

  Американското здружение за срце вели дека нивната дневна граница на шеќер е уште поконзервативна:

  Мажите треба да консумираат не повеќе од 36 грама (или девет лажички, 150 калории) додаден шеќер дневно.
  Жените не треба да консумираат повеќе од 25 грама (или шест лажички, 100 калории) додаден шеќер дневно.
  Студиите откриваат дека типичниот возрасен Американец консумира околу 17 лажички шеќер дневно. Оваа сума е далеку над препорачаните граници, речиси двојно за мажи и тројна за жени.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img