More

  Дали знаете како пивото влијае на здравјето на цревата?

  spot_img

  Пивото, омилениот пијалок на многумина, има долга и богата историја која датира илјадници години наназад.

  Но, освен што е задоволство за непцето, пивото е и предмет на научна љубопитност. Некои студии открија интересни придобивки од пивото за имунолошкиот систем и цревниот микробиом.

  Пивото е еден од најчесто консумираните пијалоци, втор по водата и чајот. Во древните сумерски и вавилонски култури бил прифатен како главен и речиси божествен пијалок. За време на древните кинески погребни ритуали и владеењето на фараоните, пивото им било поделено на работниците, а монасите го произведувале во средниот век.

  Денес, пивото привлекува внимание не поради неговите психофармаколошки или социјални карактеристики, туку поради неговите функционални аспекти. Студиите за микроорганизми, полифеноли, диетални влакна и меланоидин содржани во пивото покажуваат како тие работат заедно со цревната микробиота и го промовираат здравјето на различни начини во телото.

  Пивото, како традиционален ферментиран пијалок, е богат со есенцијални амино киселини, витамини, елементи во трагови и биоактивни материи кои играат клучна улога во регулирањето на многу физиолошки функции на човечкото тело. Полифенолите присутни во пивскиот слад и хмељот се исто така важни активни соединенија кои благотворно делуваат на цревниот микробиом, пишува Vitamini.hr.

  Претходните истражувања се фокусираа на тоа како овие биоактивни супстанции во пивото можат да помогнат во спречување на артериосклероза и срцеви заболувања, подобрување на циркулацијата на крвта, поддршка на имунолошката функција, промовирање на антиоксидантни и антиинфламаторни ефекти и стимулирање на производството на естроген.

  Со проучување на претходните истражувања на животни и луѓе, кинеските научници открија дека ниската или умерена потрошувачка на пиво, со или без алкохол, поддржува здрава имунолошка функција.

  Кога пивото се консумира во умерени количини, забележано е дека фенолите и другите хранливи материи од пивото го поттикнуваат растот на корисни бактерии во цревата, предизвикувајќи низа антивоспалителни, антиоксидантни и имуномодулаторни ефекти.

  Овој преглед на истражување сугерира дека подобрувањата во имунолошкиот систем може да се припишат на интеракцијата помеѓу полифенолите на пивото, влакната и етанолот бидејќи тие работат заедно за да го промовираат развојот на цревниот микробиом. И покрај тоа, потребни се дополнителни истражувања за да се потврди можната употреба на пивото како регулатор на микробиомот во иднина, заклучува Vitamini.hr.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img