More

  Дали сапунот може да спречи каснување од комарец: Клучот лежи во една состојка

  spot_img

  Постојат многу производи за домаќинството кои ги одбиваат комарците, а според истражувањето од 2023 година, на таа листа можете да додадете и сапун. Сепак, сапун со една специфична состојка.

  Комарците се потпираат на нивните мирисни сетила, па не е изненадување што одредени мириси го менуваат нивното однесување. Студија од 2023 година објавена во списанието iScience покажа дека сапуните го модифицираат мирисот на луѓето.

  Некои сапуни имаат отвратителен ефект, што ги прави луѓето помалку привлечни за комарците, но други сапуни го прават спротивното. Ова значи дека миењето за тело што го користите може да ве направи „повкусни“ за комарците.

  Наместо да експериментирате со сапуни, можеби ќе успеете да ги одвратите досадните комарци со кокос, пишува Klix.ba. Една фасцинантна студија од 2018 година на американското Министерство за земјоделство (USDA) вели дека масните киселини на кокосовото масло имаат „силна одбивност и долготрајна ефикасност“ за неколку инсекти, вклучувајќи комарци, крлежи, бубачки и муви.

  Во една студија, слободните масни киселини добиени од кокосово масло биле 90 отсто ефикасни во спречувањето на комарците од каснување.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img