More

  Дали нашите кучиња можат да ги разберат зборовите што ги користиме?

  spot_img

  Дали нашите кучиња можат да ги разберат зборовите што ги користиме? Една нова студија за мозочните бранови, објавена во списанието Current Biology, сугерира дека слушањето на имињата на нивните омилени играчки ја активира меморијата за предметите со кои се поврзани.

  „Ова ни покажува дека тоа не е само човечка способност“, изјави за АФП авторката на студијата Лила Маџари од Универзитетот Лоранд-Етвош во Унгарија.

  Прашањето дали кучињата разбираат зборови или ситуација, како што е употребениот тон или одреден контекст, одамна е нерешено и науката не може да даде јасни одговори.

  Во минатото, неколку лабораториски тестови покажаа дека кучињата, со мали исклучоци, не можат да извлечат предмети откако ќе ги слушнат нивните имиња.

  Многу експерти тврдат дека не е она што им го кажуваме што ги мотивира, туку како и кога го правиме тоа.

  На пример, кога сопственикот му вика на кучето “донеси го стапот!” а кучето го зема не докажува дека знае што значи зборот „стап“.

  Мозочни бранови
  За оваа нова студија, Лила Маџари и нејзините колеги користеле неинвазивна техника за снимање на мозокот на 18 кучиња.

  Со помош на електроди поставени на нивните черепи, тие ја снимиле мозочната активност.

  Нивните сопственици ги кажувале зборовите за играчките што им биле најпознати, а потоа им го покажале или соодветниот предмет или друг предмет.

  По анализата на снимките од ЕЕГ, тимот открил различни мозочни обрасци кога на кучињата им биле прикажани соодветни предмети или други предмети.

  Овој тип на експеримент, кој со децении се користи врз луѓето, се смета за доказ за разбирање на значењето и исто така ја има предноста што не бара кучето да го врати предметот за да го докаже своето знаење.

  „Го откривме овој ефект кај 14 кучиња“, изјави за AFP коавторот на студијата Маријана Борос, докажувајќи дека способноста не е ограничена на „неколку исклучителни кучиња“. Дури и четворицата кои „паднаа“ на тестот, можеби едноставно биле тестирани на погрешни зборови, додаде таа.

  Способноста на кучињата да донесат одредена играчка откако ќе го слушнат нејзиното име се сметала за подарок, изјави за АФП Холи Рут-Гутериџ, бихејвиорист на кучиња од Универзитетот Линколн во Англија.

  „Мозочна реакција“
  На пример, познатите гранични кучиња Чејзер и Рико можеа да најдат и извадат одредени играчки од големи купишта, но се сметаа за исклучоци, рече таа.

  Но, новата студија „покажува дека цела низа кучиња ги учат имињата на предметите во смисла на одговор на мозокот, дури и ако тоа не го покажуваат преку однесувањето“, рече Рут-Гутериџ.

  Студијата „обезбедува дополнителен доказ дека кучињата може многу подобро да ги разберат човечките гласови отколку што ние обично им даваме заслуга“, рече Федерико Росано, когнитивен научник од УЗ Сан Диего.

  Сепак, не сите експерти беа подеднакво ентузијасти. Клајв Вин, бихејвиорист за кучиња на Државниот универзитет во Аризона, изјави за АФП дека е „поделен“ за резултатите.

  „Написот не држи вода кога се обидува да го демонстрира она што го нарекува „семантичко разбирање““, рече тој, пофалувајќи го „генијалниот“ експериментален уред што овозможува тестирање на целиот „функционален речник“ на кучињата.

  На пример, Вин рече дека мора да го пишува зборот „прошетка“ наместо да го каже за неговото куче да не се возбудува кога излегува надвор. Нема потреба, вели тој, да се преземаат такви мерки на претпазливост со луѓе чие разбирање на зборовите оди подалеку од едноставното поврзување.

  „Дали Павлов би бил изненаден од овие резултати?“, прашува Вин, мислејќи на познатиот руски научник кој покажал дека на кучињата може да им пукне плунка секогаш кога ќе го слушнат звукот на ѕвончето кое сигнализира за време на оброкот. „Јас не мислам така.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img