More

  Дали Луна ќе добие време? „Часовникот ќе отчукува поинаку отколку на Земјата“

  spot_img

  Белата куќа сака американската вселенска агенција НАСА да воспостави нова специјална временска зона за Месечината – Координирано лунарно време (LTC). Поради различната јачина на гравитационото поле, времето тече побрзо на Месечината отколку на Земјата, за 58,7 микросекунди дневно.

  „Основната теорија за гравитацијата во нашиот универзум има важна последица дека времето тече различно на различни места во универзумот. Гравитацијата на Месечината е малку послаба и затоа часовниците работат поинаку“, изјави шкотската астроном и професорка Кетрин Хејманс за BBC Radio 4.
  Разликата од 58,7 микросекунди дневно можеби не изгледа многу, но може значително да влијае на синхронизацијата на вселенските летала, наведува Би-би-си.

  ЕСА исто така сака да воспостави лунарна временска зона
  Времето на Земјата моментално се мери со стотици атомски часовници инсталирани на различни локации низ нашата планета, кои ги мерат променливите енергетски состојби на атомите и го снимаат времето до наносекунда. Ако ги ставите на Месечината, тие би трчале една секунда побрзо за 50 години.„Атомскиот часовник на Месечината ќе отчукува поинаку од часовникот на Земјата. Би било логично другите небесни тела, како што се Месечината или Марс, да имаат свое темпорално срцебиење“, изјави високиот офицер за комуникации и навигација на НАСА, Кевин Когинс.

  Но НАСА не е единствената која работи на утврдување на лунарното време. Европската вселенска агенција (ESA), исто така, веќе некое време развива нов временски систем. Во спротивно, ќе биде потребен договор меѓу земјите и централизирано координативно тело – за време на Земјата, тоа во моментов го прави Меѓународното биро за тежини и мерки.

  Друг аспект за кој земјите ќе треба да се договорат е каде би започнувала новата лунарна временска зона и колку би се протегала. Меѓународната вселенска станица (ISS) моментално користи координирано универзално време бидејќи ISS е ниско во орбитата. САД сакаат договорот за LTC да биде воспоставен до 2026 година, кога планираат мисија со екипаж на Месечината.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img