More

  Дали би отишле сами на патување? Ова се предностите и недостатоците на соло патувањето

  spot_img

  Дали сакате да патувате до одредена дестинација, но немате придружник на патувањето? Одете сами на пат! Има предности и недостатоци на соло патувањето.

  Веќе некое време сакате да отпатувате до дестинацијата од соништата, но не можете да најдете придружник на патувањето? Апсолутно нема причина да се откажете од незаборавна авантура, бидејќи лесно можете сами да тргнете на пат. Ако досега не сте размислувале за тоа, тогаш добро е да ги измерите сите предности и недостатоци што ги носи овој начин на патување и да донесете одлука, но самостојното патување е добар избор за вас. Факт е дека патувањето го доживуваме сосема поинаку, кога сме оставени сами на себе, па не сите дестинации се подеднакво соодветни или. прилагодени на соло патникот.

  Предности

  Една од најголемите предности на соло патувањето е тоа што не мора да се прилагодувате на никого. Датум на патување, дестинација, сместување, активности, организација – се е оставено на вас и лесно можете да започнете во секое време, што сакате, без никакви компромиси.

  Како што веќе спомнавме, патувањето ќе го доживеете на сосема поинаков начин отколку ако патувате со вашиот партнер, група или пријатели. Кога сте сами во странство, ќе бидете поотворени за дружење и остварување контакти. Ова не само што ќе ви даде нов увид во локацијата, туку и многу можности и покани.

  Соло патниците многу често признаваат дека всушност се многу малку сами. Имено, луѓето побрзо му приоѓаат на една личност отколку на пар или група, што значи дека за независен патник многу брзо ќе биде опкружен со луѓе. Кога патуваме со некого, обично повеќе се потпираме на таа личност, додека соло патникот е принуден да воспостави контакт.

  Осаменоста може да биде многу корисна. Откривањето нови дестинации и култури често е причина за личен раст, кога сето тоа самите го доживуваме, ефектите можат да бидат уште подлабоки. Кога сме сами, имаме време да ги обработиме сите тие искуства, па да одвоиме време и да ги обработиме и преостанатите животни искуства.

  јаки и слаби страни на соло патувањеProfimedia
  На патот, се соочуваме со различни предизвици со кои еден соло патник мора да се соочи сам. Ваквите искуства ги тераат да учат уште побрзо, да градат личност, самодоверба и независност.

  Во зависност од видот на патувањето, соло патувањето е лесно попријатно отколку, на пример, патувањето во пар. Особено кога зборуваме за „ранец“, каде користиме сместување во хостели и патуваме со локалниот јавен превоз.

  Слабости
  Фактот дека лесно можете сами да донесувате одлуки има и негативна страна, особено ако сте неодлучни. Кога немате кој да ви помогне со нивното мислење и предлози, лесно е да донесете едноставна одлука, како на пример каде ќе го јадете ручекот, нарачка многу напорна.

  јаки и слаби страни на соло патувањеProfimedia
  Ако не сте вешти за остварување нови контакти, може да се случи понекогаш да се чувствувате осамено на соло патување. Особено ако сте на дестинација која не нуди многу можности за дружење, но спиете во хотели. Затоа, изберете дестинации кои се популарни меѓу соло патниците.

  Ќе бидете оставени сами на себе во непријатни ситуации, кои лесно можат да имаат негативни физички и психички последици. Подгответе се добро, бидете внимателни и земете здравствено осигурување во странство.

  На вашето патување ќе ви се случат многу убави работи, кои понекогаш нема да имате со кого да ги споделите, во најдобар случај ќе ги споделите со луѓето што сте ги запознале таму. Тоа всушност може да биде чувство на отуѓеност од вашите соседи и вашата заедница.

  јаки и слаби страни на соло патувањеProfimedia
  Доколку фотографирате на дестинации каде што патувате, во овој случај ќе мора сами да се грижите за тоа користејќи статив, но потоа да побарате фотографии од минувачите.

  Соло патување значи соло јадење. На многу луѓе им е крајно непријатно да вечераат сами во ресторан. Можете да го решите ова со тоа што ќе поканите некој од хостелот на ручек, но ќе земете книга со вас.

  Во меѓувреме, дестинациите за „ранец“ можат да бидат многу пријатни за соло патник, а напротив, некои дестинации можат да бидат исклучително скапи, бидејќи нема инфраструктура (хостели, јавен превоз и сл.) наменета за соло патници.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img