More

  Д-р Милиќевиќ за безбедноста на вакцинацијата: Познатиот труд создава тензии, треба да се воспостави доверба

  spot_img

  Во врска со тврдењето дека некои родители пред вакцинацијата бараат потпис од лекар дека детето нема да има никакви последици, педијатарот Саша Милиќевиќ смета дека овој „познат труд“ создава тензии меѓу родителите на пациентите и педијатрите.

  Како што појасни, педијатрите го потпишуваат она што го пропишуваат лекарските здруженија и Министерството за здравство, забележува Милиќевиќ, кој смета дека мора да се воспостави доверба.

  Запрашан дали се работи за недоверба во вакцината, системот, лекарите, професијата, тој смета дека зборот „вакцина“ е прилично компромитиран.

  „Дури и за време на Ковид, многу луѓе ја изгубија довербата. Разбирам, денес можете да прочитате многу различни информации на Интернет и родителите едноставно се збунуваат. Самите велат, гледате тука пишува, ова го кажува, па ги разменуваат овие искуства меѓу себе и јас целосно ја разбирам нивната збунетост и само обичен страв“, изјави Милиќевиќ за РТС.

  Календарот за вакцинација, напоменува, е речиси ист како и досега, само малку е додадено.

  „Пневмококната вакцина е додадена, но календарот е сè уште ист. Многу личи на календарот што го добивме јас и ти. Нема голема разлика“, истакнува Милиќевиќ.

  Секоја вакцина, вели тој, може да резултира со локална температура, болка во рацете, слабост, понекогаш дури и симптоми.

  „Сепак, луѓето всушност се плашат од далекусежните последици од вакцината, особено од ММР. Таму се вршат различни тестови. Јас целосно ги разбирам тие луѓе. Од друга страна ги разбирам и колегите. Зошто би потпишале нешто што не е пропишано од нашето Министерство за здравство и што не е препишано од нашата Лекарска комора, не знам, можеби постои некаде на запад. Но, ако го утврдат и ако стане обврска, луѓето сигурно ќе го потпишат“, вели Милиќевиќ.

  Сепак, тој смета дека и тоа не дава никаква гаранција, туку мора да се воспостави разнишана доверба.

  „Вакцината може да има штетни ефекти како и секој лек“
  Што се однесува до несаканите ефекти, Милиќевиќ вели дека вакцината може да ги има како и секој лек. „Тоа се нуспојави и се случуваат релативно често“, вели Милиќевиќ и објаснува дека ова е моментот кога телото создава антитела.

  „Овие вакцини во повеќето случаи се состојат од убиени типови на вирус или делови од вирусот или целиот вирус, во зависност од тоа дали вакцината е клеточна или не, а нашето тело реагира, ние го провоцираме да создаде антитела“, објаснува Милиќевиќ.

  Кога станува збор за составот на вакцините, Милиќевиќ вели дека вакцините се подобруваат на неколку години и дека денешните вакцини се подобри.

  Педијатарот потврдува дека во последно време децата поретко се вакцинираат и дека овој ритам е малку нарушен.

  „Малку го загубивме тој колективен имунитет. Дури и за време на пандемијата „Ковид-19“, родителите се плашеа да ги однесат децата во здравствен дом, да не се заразат“, вели Милиќевиќ.

  Кој се грижи за календарот за вакцинација
  При запишување во училиште, според Милиќевиќ, во повеќето градинки се бараат потврди за примени вакцини, но не и во некои градинки.

  За ова треба да се грижат родителите, но најмногу здравствените домови, затоа и постојат, заклучува педијатарот.

  Во последно време многу се зборува за голема кашлица и сипаници, за кои се сметаше дека се болести оставени.

  Милиќевиќ вели дека една од причините секако е нарушениот календар за вакцинација, но напоменува дека, во спротивно, овие болести се јавуваат во одреден ритам.

  Совети за голема кашлица што им се даваат на мајките во некои западноевропски земји
  „Магарешка кашлица се јавува, да речеме, на секои четири до шест години. И, за жал, не е искоренета. Многумина мислеа дека големата кашлица е архаична болест. Таа постојано се јавува. Секогаш имаме одреден број на пациенти. Оваа година имаме државен удар. Затоа на територијата на град Белград има епидемија. И, сосема едноставно, сега таа бордетела (бактерија што предизвикува голема кашлица) едноставно полета. А, сигурно една од причините е и нарушениот календар за вакцинација“, вели Милиќевиќ.

  Кај возрасните, истакнува тој, големата кашлица ретко има компликации, а смртта е многу ретка.

  Проблеми се јавуваат кај децата до една година, истакнува Милиќевиќ.

  „Првите два месеци, додека бебето се уште не може да ја прими вакцината, за жал многу често е периодот кога детето се заразува. Затоа, на пример, во некои западноевропски земји им се советува на мајките да ја примаат вакцината против пертусис за време на бременоста, за да може бебето да ги наследи антителата, за да се заштити тој период, тие два месеци, додека не се случи таа прва транзиција каде што бебето ќе ја прими вакцината против пертусис што кашла“, објаснува педијатарот.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img