More

  Човек кој добил трансплантација на бубрег од генетски модифицирана свиња е отпуштен од болница

  spot_img

  Ричард Слејман (62) беше трансплантиран со генетски модифициран свински бубрег во Општата болница во Масачусетс, со што стана првиот жив примател во светот.

  Оваа револуционерна операција означи пресвртница во ксенотрансплантацијата, зголемување на стапката на преживување и решавање на проблемот со недостигот на органи.

  Операцијата траела повеќе од четири часа, а била извршена на 16 март. Ова го направи Слејман првиот жив примател на генетски модифицирана свинска трансплантација на бубрег, пренесува timesofindia.com.

  Слејман беше пуштен од болница во средата. Две недели по операцијата, тој повеќе не е на дијализа, соопштија од болницата.

  „Овој момент – напуштањето на болницата денес со една од најдобрите здравствени состојби што ги имав долго време – е момент што го посакувам со години. Сега тоа е реалност и еден од најсреќните моменти во мојот живот. Сакам да им се заблагодарам на сите во Општата болница во Масачусетс кои се грижеа за мене пред и по мојата историска трансплантација, особено на д-р Вилијамс, д-р Риела, д-р Каваи и на безбројните медицински сестри кои се грижеа за мене секој ден од мојот престој. Сите се грижеа неверојатно за мене и јас им верувам на лекарите во здравствениот систем Mass General Brigham за мојот живот. Возбуден сум што ќе продолжам да поминувам време со моето семејство, пријателите и саканите без товарот на дијализата што со години влијаеше на мојот квалитет на живот“, рече Слејман.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img