More

  Човек кивнал и доживеал бизарна и страшна несреќа со тешки последици

  spot_img

  Британски експерт предупредува на невообичаени, но можни ризици поврзани со кивањето. Разбирањето на овие ризици помага да се разбере сложеноста на овој заеднички рефлекс на телото.

  Идејата дека кивавицата може да предизвика сериозна повреда изгледа незамислива, но еден човек од Флорида доживеа токму такво сценарио претходно во јуни. По неодамнешната операција на абдоменот, тој страдаше од дехисценција на раната, каде што неговата хируршка лузна не зарасна правилно.

  Едно утро, додека појадувал, кивнал, кашлал и почувствувал болка и влажност во долниот дел на стомакот. На негов ужас, дел од неговото црево ја протуркало незалечената рана. Беше потребна итна операција за да му се вратат цревата на стомакот.

  Кивањето, обично заштитен механизам, ги исфрла надразнувачите од нашиот респираторен систем. Под контрола на „центарот за кивање“ во медулата на мозокот, кивањето вклучува затворање на очите, грлото и устата, додека мускулите на градниот кош се собираат, исфрлајќи го воздухот од респираторниот систем со брзина до 15,9 m/s (56 km). /h), објаснува тој во една статија за The Conversation од Адам Тејлор, професор и директор на Центарот за учење клиничка анатомија на Универзитетот Ланкастер во ОК.

  Но, и покрај неговите здравствени придобивки, кивањето понекогаш може да предизвика неочекувани повреди.

  Насилното кивање може да предизвика хернија на белите дробови преку меѓуребрените мускули, особено кај луѓе со морбидна дебелина, хронична опструктивна белодробна болест, дијабетес или навики за пушење, објаснува Тејлор, додавајќи дека има случаи кога кивањето го кине белодробното ткиво и предизвикува воздухот да го компресира белите дробови, што доведува до потенцијално сериозна состојба.

  Мозокот е исто така подложен на повреди предизвикани од кивање. Руптурата на нежната постава на мозокот може да доведе до субарахноидално крварење, потенцијално фатален мозочен удар доколку не се лекува, предупредува Тејлор.

  Дури и без такви сериозни оштетувања, кивањето може да предизвика привремена слабост или визуелни нарушувања поради зголемен крвен притисок.

  Силата на кивање може да ги оштети и крвните садови. Има случаи на аортна дисекција поради кивање, каде што силата на кивањето ги кине слоевите на аортата (главната артерија која носи крв заситена со кислород низ телото) и предизвикува пукање на крв помеѓу слоевите. Ако не се лекува, состојбата има стапка на смртност од 50% во рок од 48 часа, истакнува Тејлор.

  Ризикот од кивање е повреди на мускулно-скелетниот систем. Кивањето предизвикало скршеници, кои може да настанат и поради зголемен притисок. Овој притисок може да доведе и до истекување на урината, особено кај луѓе со слаби мускули на дното на карлицата поради бременост, породување, дебелина, менопауза или траума.

  Студија од 2023 година покажа дека кивањето предизвикано од акутни алергии на полен кај возачите е исто толку опасно колку што може да го зголеми ризикот од сообраќајни несреќи.

  Држењето кивавица е опасно
  Ниту држењето кивавица не е безбедно, предупредува Тејлор. Во 2023 година, еден Шкотланѓанец на тој начин си го скинал душникот. Неопходно е да се ослободи притисокот што се акумулира во респираторниот систем. Држењето кивавица може да доведе до оштетување на ткивото, фрактури на коските на лицето и повреди на гркланот, објасни британскиот експерт.

  Неоснован мит за кивањето
  Еден од митовите за кивањето е стравот од вадење очи ако кивате со отворени очи. Ова е невозможно бидејќи очите се закотвени на место со мускулите и нервите, без директна врска со респираторниот систем, објасни Тејлор.

  Иако човечкото тело е генерално добро прилагодено на кивањето, повредите се ретки и често се случуваат под одредени услови. Екстремните случаи, како што е 976-дневното кивање на Британката Дона Грифитс во 1981 година или кивањето од 176 децибели на Кинезот Ји Јанг, се примери за зголемен ризик од овие повреди.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img