More

  Бројот на богати Американци кои аплицираат за државјанство или престој во странски земји нагло се зголеми во последните три години

  - Advertisement -

  Бројот на богати Американци кои аплицираат за државјанство или престој во странски земји нагло се зголеми во последните три години додека американските милијардери, технолошките претприемачи и познатите личности се обидуваат да создадат „план Б“ за своите семејства, пишува „Business Insider“.

  Повеќе од десет земји нудат таканаречени „златни пасоши“ и визи кои им овозможуваат на богатите странци да добијат државјанство или престој во замена за инвестирање во земјата. Најскапите програми се движат од 1,1 милиони долари во Малта до 9,5 милиони долари во Австрија, пишува „Forbes“.

  – Овие програми ги сметаме како полиса за осигурување. Некои милијардери ни пријдоа и прашаа кое е најдоброто место за живеење ако има климатска катастрофа, или ако дојде до некоја друга бура или друга глобална пандемија – рече Езедин Солејман, управен партнер во „Latitude Residency & Citizenship“.

  Компанијата, која ги води богатите инвеститори ширум светот низ процесот на аплицирање за пасоши на моќни држави, рече дека барањата во САД се зголемиле за 300% помеѓу 2019 и 2021 година. „Henley & Partners“, еден од најголемите светски брокери за државјанство, вели дека продажбата на граѓаните на САД пораснала за 327% помеѓу 2019 и 2020 година и дополнителни 10% во 2021 година.

  Според Доминик Волек, шеф на приватни клиенти во „Henley & Partners“, во моментов има „четири К“ кои ја поттикнуваат индустријата на граѓаните на инвеститорите: ковид, климатски промени, криптовалути и конфликти. Неодамнешното зголемување на бројот на американски кандидати започна за време на администрацијата на Трамп и ескалира за време на пандемијата, додаде тој.

  – Во многу строга изолација, имаше точка каде што ако имаш само американски пасош, немаше да можеш да влезеш во Европа. Мислам дека тоа доведе многу луѓе со исклучително висока нето вредност да сфатат дека се потенцијално малку покревки отколку што мислеа – рече Волек.

  Реаз Џафри, извршен директор на „Dasein Advisors“, рече дека добил повеќе американски барања во последните три години отколку во претходните 20 години. Тој рече дека неговите клиенти од САД се „тешки“ меѓу 50 милиони и 20 милијарди долари.

  Сите тие имаат едно нешто заедничко: длабоко вкоренет страв за иднината на американското општество, рече тој.

  Две компании интервјуирани од „Business Insider“ рекоа дека петгодишната дозвола за престој на Португалија – која овозможува безвизно патување во 26 земји од Европската унија – е најбараната програма меѓу американските инвеститори.

  „Златната виза“ на Португалија бара минимална инвестиција од нешто повеќе од 200.000 долари и просечен престој во Португалија од седум дена годишно. Кога ќе истече дозволата, жителите можат да аплицираат за државјанство со полно работно време, што може да потрае дополнителни три години.

  – Португалија е следната Калифорнија. Имате огромно богатство што оди таму – рече Солејман.

  – Ултра богатите Американци сакаат да пуштат корени во Европа како наследство за нивните деца и внуци. Многу од нив или се разочарани од она што се случува во САД или не ги гледаат можностите што некогаш ги гледаа во САД – додаде тој.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img