More

  Бомбардирањето на СР Југославија заврши пред 25 години

  spot_img

  На денешен ден пред четврт век заврши НАТО бомбардирањето на СР Југославија. На прекинот на бомбардирањето му претходеше усвојување на Резолуцијата 1244 на Советот за безбедност на ОН.

  На прекинот на НАТО бомбардирањето на СР Југославија на 10 јуни 1999 година му претходеше усвојување на Резолуцијата 1244 на Советот за безбедност на ОН.

  Последните проектили испукани кон поранешна СРЈ паднаа на 10 јуни 1999 година во атарот на селото Кололеч, кај Косовска Каменица, во 13:30 часот. Последниот проектил падна врз касарната во Урошевац во 19:35 часот.

  Тоа беше 79-тиот ден од агресијата на НАТО врз Сојузна Република Југославија, која започна на 24 март 1999 година, без одобрение на Советот за безбедност на Обединетите нации.

  Еден ден претходно, на 9 јуни, претставниците на ВЈ и НАТО потпишаа воено-технички договор во Куманово, со кој беше прецизирано повлекување на силите на ВЈ од Косово и влегување на меѓународните трупи во покраината Постојаниот совет одобрен е договор потпишан во Куманово од претставници на југословенската армија и меѓународните безбедносни сили.

  Советот побара од командантот на силите на НАТО за Европа, Весли Кларк, „да го верификува почетокот на повлекувањето на југословенските сили од Космет“, што набрзо беше сторено, а потоа беше усвоена Резолуцијата 1244 во Советот за безбедност на ОН.

  Прекинот на воздушната интервенција дојде по дипломатската мисија на претседателот на Финска, Марти Ахтисари и поранешниот премиер на Русија, Виктор Черномирдин. Тогашниот претседател на СРЈ, Слободан Милошевиќ, на почетокот на јуни го прифати нивниот план за распоредување на меѓународни војници на Косово, а потоа тој договор беше прифатен и од пратениците во српското Собрание.

  Армијата и полицијата се повлекоа од Косово и Метохија по усвојувањето на резолуцијата на ОН, а првите припадници на меѓународните сили влегоа на територијата на покраината на 12 јуни 1999 година. Првиот руски конвој од мировните сили на ОН пристигна на Косово и Метохија, која на 12 јуни во 1:30 часот влезе во центарот на Приштина, а потоа продолжи кон Косово Поле и аеродромот Слатина.

  Истото утро, нешто по пет часот, првите британски војници влегоа во Космет од територијата на Македонија, како дел од мировната мисија на ОН.

  Најпрво британските падобранци и припадниците на единицата Гурха со шест транспортни хеликоптери ја минаа границата кај Блаце, а веднаш потоа конвои британски и француски воени возила влегоа на територијата на јужната српска покраина.

  Првиот контингент од околу 800 германски војници како дел од КФОР истиот ден околу пладне влегол во Космет од македонска територија кај Блац, заедно со британските војници, на Косово и Метохија биле распоредени 37.200 војници од 36 земји. , а во изминатиот период тој број е значително намален.

  Нападите на НАТО врз СРЈ започнаа на 24 март 1999 година околу 20 часот по наредба на тогашниот генерален секретар на НАТО, Хавиер Солана.

  Нападот се случи по серија неуспешни преговори за решавање на кризата на Косово и Метохија, одржани во Рамбује и Париз, во февруари и март 1999 година.

  Во нападите кои траеја 11 недели, загинаа меѓу 1.200 и 2.500 луѓе, а причинетата материјална штета, во зависност од проценките, изнесуваше околу сто милијарди долари.

  Во бомбардирањето, кое траеше 78 дена, сериозно беа оштетени инфраструктурата, трговските објекти, училиштата, здравствените установи, медиумите и спомениците на културата.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img