More

  Благодатниот оган се спушти во храмот над Светиот гроб

  spot_img

  Благодатниот оган се спушти на Велика сабота во пресрет на Воскресението Христово, во црквата на Светиот гроб (црквата „Воскресение Христово“) во Ерусалим, пренесоа светските агенции.

  Благодатниот оган се спушта во Кувуклијата – параклисот над Светиот гроб во црквата „Воскресение Христово“ или црквата на Светиот гроб, мермерна капела над пештерата на Светиот гроб, каде што според легендата, бил погребан Исус Христос.

  Благодатниот оган ја симболизира светлината на Воскресението Христово, верниците го сметаат за светилиште.

  Пред спуштањето на огнот, Ерусалимскиот патријарх Теофил III, заедно со претставници на Братството на Светиот гроб, монаси од Ерусалимската православна црква, трипати со велигденски песнопенија ја обиколија Кувуклијата, по што заедно со претставник на Ерменската апостолска црква, тој влезе внатре и почна да се моли.

  Црквата на Светиот гроб, како и обично на Велика Сабота, беше исполнета со верници. Поради зголемените безбедносни мерки, воведени се и ограничувања за влез во црквата – внатре биле пропуштани само иматели на пропусници издадени од црковни организации. Стотици полицајци го одржуваат редот на улиците на Ерусалим, а пристапот до античкиот дел на градот е ограничен.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img