More

  Беше спроведено ново испитување на лекови за рак, а туморот на пациентот се повлече

  - Advertisement -

  По тестирањето на новиот лек за ректален карцином спроведено во САД, секој пациент кој беше во студијата отиде во ремисија.

  Достарлимаб, кој се продава под брендот Jemperli, е имунотерапевтски третман кој се користи за лекување на рак на ендометриумот, но ова беше првото клиничко испитување кое беше ефикасно против тумори на ректумот. Досегашните резултати укажуваат на тоа дека е изненадувачки ефикасен, а научниците велат дека досега не е забележано такво успешно клиничко испитување, каде секој пациент имал рак, пренесува Индекс.

  Туморите ги нема
  Но, треба да се напомене дека ова е мала студија во почетната фаза. Позитивни резултати досега се регистрирани само кај 12 пациенти (толку многу досега учествувале во студијата) бидејќи студијата се уште е во тек. Сите пациенти имале тумори со генетски мутации на MMRd, кои се наоѓаат кај 5-10 проценти од пациентите со ректален карцином.

  Пациентите со такви тумори обично помалку реагираат на хемотерапија и зрачење, поради што обично е неопходно хируршки да се отстрани туморот. „Стандардниот третман на ректален карцином со операција и хемотерапија може да биде особено тежок за луѓето поради локацијата на туморот. Тие можат да страдаат од дисфункција на цревата и мочниот меур, инконтиненција, неплодност, сексуална дисфункција и многу повеќе“, вели онкологот Андреа Церчек, а пренесува Science Alert.

  Пациентите вклучени во оваа студија сè уште не биле подложени на овие инвазивни третмани. За време на студијата, тие примале Dostarlimab на секои три недели во период од шест месеци, со можност за хемотерапија и операција доколку туморите се вратат. Но, тоа не се случи.

  Нема потреба од хемотерапија
  По шест месеци, сите 12 пациенти повеќе немаа тумори кои можеа да се видат со МРИ, ПЕТ, ендоскопија и биопсија. „Д-р Церчек ми рече дека ги прегледале сите мои тестови и дека бидејќи нема знаци на рак, нема потреба да одам на хемотерапија“, рече Саша Рот, првиот пациент вклучен во испитувањето.

  Студијата сè уште не е завршена и ова е прелиминарен резултат. Приближно три четвртини од 12-те пациенти досега имале благи или умерени несакани ефекти од земањето на лекот; вклучувајќи осип, чешање, замор и гадење, но ниту еден од нив не се вратил на рак. Просечното следење на пациентите беше околу една година, а некои, како Рот, беа во ремисија веќе две години.

  Испитувањето треба да опфати околу 30 пациенти. Кога ќе завршиме, ќе имаме поцелосна слика за тоа колку е безбеден и ефикасен Достарлимаб кај пациенти со ректален карцином.

  „Треба да гледаме на овие резултати со оптимизам, но и со претпазливост.
  „Дотогаш, треба да гледаме на овие резултати со оптимизам, но и со претпазливост“, вели онкологот Хана К. Саноф од Универзитетот во Северна Каролина.

  Имено, Саноф верува дека клиничкиот одговор на третманот не е сурогат за долгорочна контрола на ракот бидејќи иако инхибиторите како Достарлимаб може да имаат ефекти кои траат со години, повеќето пациенти кои немаат рак не се лекуваат хируршки и не се лекуваат со експериментален третман. „Многу малку се знае дали клиничкиот одговор на Достарлимаб е еквивалентен на лек“, објасни Саноф.

  Наодите се објавени во The New England Journal of Medicine.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img