More

  Банките испраќаат над 600 милиони евра за обнова на Украина

  spot_img

  Украина ќе добие стотици милиони евра од европските банки за да ја зајакне својата економија и да ја обнови инфраструктурата, според серијата договори потпишани во вторник во Берлин.

  ЕУ ќе обезбеди 517 милиони евра преку програмите на Европската банка за обнова и развој, соопшти ЕБОР. Од нив, 143 милиони евра ќе одат директно за нови проекти на ЕБОР со украинските градови, додека остатокот ќе биде посветен на критичните области како што се инфраструктурата и енергетскиот сектор.

  Украина, исто така, доби заем од 100 милиони евра од Банката за развој на Советот на Европа како дел од проектот дизајниран да обезбеди компензација за станови уништени во непријателствата.

  Парите првенствено се наменети за поддршка на најзагрозените, како што се луѓето кои ги загубиле своите домови, како и оние со попреченост и повеќечлените семејства. Украина предвидува дека околу 2.000 семејства ќе добијат нови станбени единици од средствата на Советот, се вели во соопштението на Министерството за инфраструктура на земјата.

  Русија ја искористи енергијата како оружје во својата војна против Украина, изјави украинскиот претседател Володимир Зеленски на конференцијата за обновување на Украина во Берлин. „Веќе изгубивме 80 отсто од производството на топлинска енергија во Украина и една третина од производството на хидроенергија“, рече тој.

  Покрај енергетската мрежа, во војната во Русија масовно страда и станбениот сектор, според Министерството за инфраструктура на Украина.

  ЕБОР значително го зголеми своето финансирање за Киев за време на војната, обезбедувајќи повеќе од 4 милијарди евра од почетокот на руската инвазија во февруари 2022 година.

  За закрепнувањето на Украина, сепак, ќе биде потребно многу повеќе, а трошоците за реконструкција се проценуваат на 486 милијарди долари во следната деценија, или 2,8 пати повеќе од економското производство на земјата во 2023 година, се вели во извештајот на украинската влада, според Политико.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img