More

  Бајден го одобри контроверзниот проект на Алјаска

  spot_img

  Администрацијата на претседателот Џо Бајден ја одобри намалената верзија на проектот за дупчење нафта и гас на ConocoPhillips од 7 милијарди долари во Алјаска, соопшти во понеделникот Одделот за јавни земјиште и национални паркови.

  Одлуката беше донесена и покрај силното противење на отворањето на три нови бунари во северозападна Алјаска, тврдејќи дека тоа е во спротивност со јавната посветеност на Бајден за борба против климатските промени и транзицијата кон чиста енергија.

  Судбината на проектот будно ја следеа претставниците на Алјаска, нафтената и гасната индустрија и еколошките здруженија додека Бајден бараше рамнотежа помеѓу декарбонизацијата на американската економија и зголемените барања за зголемување на домашното производство на енергија за да се задржи цената на ниско ниво.

  Министерството соопшти дека обемот на проектот е намален за 40 отсто.

  Претставниците на ConocoPhillips и Алјаска прифатија намалена верзија на проектот, за кој тврдат дека ќе го намали негативното влијание врз животната средина, особено врз живеалиштата на поларните мечки и жолто-клупата грабливци.

  Одлуката беше донесена веднаш откако администрацијата на Бајден најави нови мерки за заштита на копнените и водните површини на Алјаска.

  Екологистите го нападнаа Бајден и му рекоа дека треба да одлучи дали е за борба против климатските промени или не.

  „Промовирањето на развојот на чистата енергија е бесмислено ако продолжиме да им дозволуваме на корпорациите да ограбуваат и загадуваат како што сакаат“, рече Венона Хаутер од еколошката група Food & Water Watch.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img