More

  Автономен женски фронт: Женската нееднаквост е сеприсутна во српското општество

  spot_img

  Партијата Автономниот женски фронт на Зелено-левиот фронт (ЗЛФ) оцени, по повод Националниот ден на родовата еднаквост, дека нееднаквоста на жените сè уште е присутна во српското општество и дека затоа Србија е „сè уште далеку“ од тоа да го прослави тој датум како конечна победа во борбата за постигнување еднаквост.

  Автономниот женски фронт во соопштението наведува дека во 2024 година веќе се евидентирани 10 фемициди, акушерското насилство сè уште не е соодветно казнувано, многу жени немаат пристап до соодветна здравствена заштита, сексуалното вознемирување на колеџите се игнорира.

  „Додека сето ова се случува, Народниот правобранител годинава покренува постапка за оценување на уставноста на одредбите од Законот за родова рамноправност, патријархот на СПЦ, Порфирије, јавно ги навредувал жените во 2023 година и Предлогот за Закон за укинување на Законот за родова еднаквост“, се додава во соопштението.

  Тие истакнаа дека на датуми како Националниот ден на родовата еднаквост, важно е да се зборува за проблеми кои јасно ја покажуваат положбата на жените и малцинските заедници во српското општество.

  Потсетуваме дека постојат начини на кои овие проблеми може да се решат, пред се преку државните институции кои се задолжени за постигнување родова еднаквост, пред се во законодавни и процедурални рамки“, се наведува во соопштението.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img