More

  Автомеханичарите сакаат да ја ограничат продажбата на нафта на возачите: „Така е во Австрија и Германија“

  spot_img

  Хрватското здружение на автомобилската индустрија (ХУАС) бара физичките лица да се ограничат во купувањето моторно масло на литар или два, со цел да се намалат незаконското работење и штетните ефекти врз животната средина, вели претседателот на ХУАС, Антонио Ѓурета за Хина.

  Се воведуваат ригорозни контроли на сервисите на возилата, кои мора да ги почитуваат доколку не сакаат да бидат казнети, а од друга страна, оние кои работат на црно „поминуваат под сите радари“, вели Ѓурета.

  Покрај другото, овластените сервисери мора правилно да го фрлаат искористеното моторно масло, додека „фушерите“, како што се нарекуваат, можат да фрлаат старо масло во Сава.

  „Никој не ги контролира, а тоа е огромна сива зона. Многу механичари кои работат во сервисни центри попладне или за време на викендите работат со скратено работно време. HUAS сака да воведе ред во таа темна деловна зона која генерира низа незаконитости и неправилности. Не казнуваат ако фрлиме макар и парче хартија во погрешна канта, а прават што сакаат“, тврди Ѓурета.

  Поради тоа, ХУАС ќе поднесе правна иницијатива до релевантното министерство, во овој случај Министерството за економија и одржлив развој, за Хрватска да ги имитира западните земји во ова прашање.

  „Во Австрија или Германија, поединците можат да купат литри или два моторно масло во продавница. Доколку сакаат да купат повеќе, мора да дадат целосни информации, да пополнат формулар, за подоцна надлежните служби да го следат протокот на таа нафта. Тука никој никого не контролира и не се чуди каде завршува искористеното масло“, вели Ѓурета.

  Против „фушерите“
  Тој предупредува и на проблемот со нелојалната конкуренција, која, како што вели, расте од година во година.

  „Според мене, има толку многу правни служби кои плаќаат многу давачки и имаат строги деловни правила, колку што има сиви зони“, вели соговорникот и додава дека сите инспекциски сили секојдневно ги „чешлаат“ давателите на редовни услуги.

  Тој смета дека таквата практика мора да престане. Тој посочува дека преку ХУАС се гарантираат безбедни поправки на возилата, додека „фушерите“, пак, не даваат и не можат да даваат никаква гаранција за извршената работа на возилото. Водоводџиите, посочува, често вршат работа без да ги почитуваат основните правила на професијата.

  Најавува дека нема да оди со празни раце во Министерството за економија.

  „Ќе се подготвиме добро. Ќе направиме студија, ќе презентираме докази, ќе дадеме конкретни решенија за решавање на овој проблем. Сакаме правила на најразвиените земји. „Сивата зона и фушерај болно се одразуваат на екологијата и нашата природна средина“, рече тој и додаде дека очекува министерството сериозно да пристапи кон решавање на нивниот проблем.

  Тој наведува, имено, дека поради продажбата на моторни масла на секого и на секого, овластените сервисери ја губат својата конкурентност, а државата губи повеќе од десет милиони евра годишно само од ДДВ.

  „Во наредната 2024 година фокусот ќе ни биде да работиме на целосно нов закон за отстранување на отпадни моторни масла и други материјали од автомобилската индустрија, пред се потрошени автоделови, а сето тоа во соработка со Министерството за економија и Фондот за заштита на животната средина. Ќе се бориме за стандардите на ЕУ, за се што важи во регулираните земји. Ќе работиме најмногу на екологија и депонирање не само на отпадно масло, туку и на се што е вишок во автомобилската индустрија“, најавува тој.

  Возило за замена
  Овластените сервисери сакаат да решат уште еден проблем кој одамна е прифатен на Запад, а тоа е дека кога возилото се поправа, клиентот добива возило за замена.

  „Бројни осигурителни компании најдоа заеднички јазик со услугите и напредокот е евидентен. Целта е да им обезбедиме на клиентите возила за замена кои не се обезбедени од нашите осигурителни компании. Веќе во Словенија е сосема друга приказна. Возилото за замена е сосема нормално и се обезбедува на потрошувачот при поправка“, нагласува Ѓурета.

  Според него, здружението што го води брои повеќе од 200 членови и покрива една третина од хрватскиот пазар. Членовите вклучуваат сервисни центри за автомобили, салони за автомобили, продавачи на делови, продавници за бои и други.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img