More

  Алжир подготвен да ги зголеми испораките на гас во Европа

  - Advertisement -

  Трансмедитеранскиот гасовод што ги поврзува Алжир со Италија има дополнителен капацитет за зголемување на испораките на гас во Европа, изјави во неделата директорот на алжирската енергетска компанија Сонатрах, Тоуфик Хакар.Според државната новинска агенција АПС, Хакар реагирал на стравувањата на Европа дека руската агресија врз Украина ќе предизвика намалување на испораките на руски гас на европскиот пазар.

  Сонатрах ќе биде „сигурен снабдувач“ на природен гас за Европа и е подготвен да ги зголеми испораките, рече Хакар.

  Алжир испорачува 22 милијарди кубни метри преку Трансмед, а засега може да испорача уште две до три милијарди кубни метри.

  Среднорочно, за четири до пет години, може многу повеќе да ги зголеми капацитетите за снабдување со гас, рече експертот цитиран од агенцијата Франс прес.

  Алжир испраќа гас во Европа преку медитеранските цевководи до Италија и Шпанија и доставува течен гас за танкери.

   

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img