More

  Ако не сакате брокула, сега можеби ќе се премислите: Овој зеленчук се покажа како моќен адут

  spot_img

  Природното соединение пронајдено во брокулата ветува дека спречува згрутчување на крвта и го подобрува третманот на мозочниот удар, нудејќи потенцијални откритија во кардиоваскуларното здравје.

  Брокулата покажува потенцијал во превенција и третман на згрутчување на крвта, значаен фактор за мозочните удари, кои се втора водечка причина за смртност во светот.Тим од Универзитетот во Сиднеј ја истражуваше интеракцијата на 23 растителни соединенија со крвните тромбоцити, неопходни за заздравување на раните, но исто така вклучени во формирањето на згрутчување кои доведуваат до оштетување на мозокот предизвикано од мозочен удар. Нивното истражување беше објавено во списанието ACS Central Science.

  Клучно соединение во брокулата
  Помеѓу овие соединенија, сулфорафанот (SFN), кој се наоѓа во зеленчукот со крстовидни растенија, како што е брокулата, се појави како моќен агенс против згрутчување, претходно признат за неговата превенција од рак и потенцијалот за намалување на холестеролот.

  Се покажа дека SFN ја инхибира агрегацијата на тромбоцитите и формирањето на згрутчување, потенцијално со модулирање на активноста на протеинот PDIA6, кој е критичен за спречување на згрутчување опасни по живот во виталните органи.

  Биомедицинскиот научник Ксују Лиу од гореспоменатиот австралиски универзитет го нагласува двојниот потенцијал на SFN.

  Не само што соединението од брокула е ефикасно за подобрување на ефикасноста на лековите за уништување на згрутчување по мозочен удар, туку може да се користи и како превентива за пациентите кои се изложени на висок ризик од мозочен удар, вели Лиу.

  Комбинација со лекови
  Комбинирањето на SFN со постоечките лекови за растворање згрутчување, како што е ткивен плазминоген активатор (tPA) значително ја зголемува неговата ефикасност, зголемувајќи ги стапките на успех од 20 до 60 проценти кај моделите на глувци, без зголемување на ризикот од крварење поврзано со конвенционалните средства за разредување на крвта.

  Лиу го нагласува безбедносниот профил на SFN, недостатокот на вообичаени несакани ефекти при крварење типични за другите третмани за мозочен удар.

  Додека човечките испитувања се во тек, природната појава на SFN во храна како што е брокулата сугерира ветувачка авенија за превенција од мозочен удар, потенцијално зголемување на диетите насочени кон здравјето на срцето и превенција на болести.

  Целосниот потенцијал допрва треба да се открие
  Сепак, целосниот обем на потенцијалот на SFN за намалување на мозочниот удар и неговата изводливост како самостојна превентивна мерка бара понатамошно истражување, со оглед на неверојатниот глобален товар од мозочен удар, кој одзема милиони животи годишно и остава многу преживеани со траен инвалидитет.

  Лиу е оптимист за импликациите од новото истражување. Ние сме многу возбудени што изолиравме природно соединение кое може да има огромни корисни ефекти… Нашите студии ќе продолжат да истражуваат како високо прочистените соединенија од зеленчукот можат да имаат корисни ефекти во процесите на болеста, верува тој.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img