More

    Како да се спречи ширењето на салмонела? Ново истражување препорачува – сок од домати

    spot_img

    Една нова студија покажа дека доматите можат да помогнат во борбата против бактериските инфекции во цревата.

    Истражувачкиот тим бил заинтересиран за салмонела, род на цревни бактерии кои ги напаѓаат цревата и често предизвикуваат труење со храна.
    Конкретно, тимот се фокусираше на еден тифус серотип на салмонела, Salmonella enterica typhi, кој живее само кај луѓето и предизвикува тифусна треска кога влегува во крвотокот од цревата и се шири низ телото, пишува Science Alert.

    Како и другите патогени кои се пренесуваат преку храна, правилното ракување и складирање на храната заедно со пристапот до антибиотици може да им помогне на луѓето да избегнат труење со храна со салмонела.

    Сепак, тифусот останува главен јавно здравствен проблем во многу делови од светот каде што луѓето немаат пристап до чиста вода, санитарни услови или вакцини против тифус.

    Се пренесува од човек на човек преку контаминирана храна и вода, а најголема опасност има за децата.

    „Нашата главна цел во оваа студија беше да откриеме дали доматите и сокот од домати можат да ги убијат цревните патогени, вклучително и Salmonella Typhi, и ако можат, какви својства имаат што ги прават да работат“, објаснува еден од научниците од тимот.

    Лабораториски одгледувани култури на Salmonella Typhi изложени на свеж сок од домати беа убиени во рок од 24 часа.

    Имајќи на ум дека ова се само експерименти врз клетките, резултатите од студијата не се причина да се истури сок од домати за галон. Наместо тоа, студијата ги нагласува пораките за јавно здравје кои ги поттикнуваат луѓето да јадат домати како дел од урамнотежена исхрана која вклучува многу други овошја и зеленчук.

    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img