More

    9 работи што сопствениците на кучиња им ги прават на своите миленици, а тоа навистина не им се допаѓа

    spot_img

    Без длабоко размислување, ние често погрешно ги толкуваме емоциите на нашите кучиња и спроведуваме активности кои можеби не им се удобни. Тајмс оф Индија донесува осум работи на кои е важно да се посвети посебно внимание.

    1. Тие навистина не сакаат прегратки
    Можеби ви е слатко да изразите љубов кон вашето домашно милениче или едноставно уживате во чувството на блискост со кучето, но кучињата навистина не уживаат во прегратките. Наместо тоа, подобро е да ги тапкате по грбот.

    2. Не навлегувајте во приватноста на вашето куче
    Кучињата не сакаат кога им се приближувате на лицето или кога сте премногу блиску до нив. Исто така, тие не се воодушевени кога разговарате со нив одозгора или трчате кон нив.

    3. Не ги спречувајте да шмркаат
    Кога ги носите вашите кучиња на прошетка, дозволете им да истражуваат и да шмркаат наоколу. Оваа акција е многу природна за кучињата.

    4. Не дозволувајте вашето куче да се разгалува
    Со строги правила, им обезбедувате структура на кучињата и тие природно се чувствуваат безбедно во рамките на рутината. Ако вашето куче е непослушно, тоа е често резултат на недостаток на јасна насока. Обуката за кучиња игра клучна улога во стимулирањето на нивниот ментален развој.

    5. Не викајте и избегнувајте строга казна
    Исто како и луѓето, кучињата не поднесуваат викање. Тие ја чувствуваат вашата емоционална реакција и агресивниот тон може да предизвика страв кај кучињата. Понекогаш, кучињата може да покажат дури и знаци на депресија и чувство на анксиозност поради такви ситуации.

    6. Избегнувајте да носите силни парфеми околу кучињата
    Чувствителноста на мирис кај кучињата е висока и тие не можат да толерираат одредени мириси, особено силни парфеми.

    7. Не го занемарувајте вашето куче
    Кучињата се социјални суштества и повеќе сакаат друштво отколку да се чувствуваат напуштено. Тие често доживуваат страв кога се одвоени од луѓе или други животни на кои се навикнати.

    8. Не ги облекувајте вашите кучиња
    Иако изгледа слатко и забавно, на кучињата тоа не им се допаѓа. Ако не ги учат за облека уште од мали, тие не се склони да прифатат облекување.

    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img