More

  300.000 Хрвати боледуваат од хронична бубрежна болест: „Лесно може да се дијагностицира“

  spot_img

  Светскиот ден на бубрегот ќе биде одбележан во четврток со настан за јавно здравје на Цвјетни трг во Загреб, со цел да се подигне свеста за хроничната бубрежна болест (ХББ), која погодува околу 300.000 луѓе во Хрватска.

  Хроничната бубрежна болест нема симптоми, не боли и може да остане непрепознаена долго време.

  Затоа, овогодинешната прослава ќе се фокусира на важноста од рана дијагноза и превенција на ХББ, со акцент на еднаков пристап до квалитетна нега за сите пациенти, велат организаторите на Хрватското здружение за нефрологија, дијализа и трансплантација на Хрватското лекарско друштво. и градот Загреб.

  Водечките причини за бубрежни заболувања се дијабетесот и високиот крвен притисок.

  Зголемувањето на зачестеноста на ХББ се објаснува со стареењето на населението, зголемувањето на дијабетесот, неконтролирана хипертензија и дебелина, прекумерна и неконтролирана употреба на нестероидни антиинфламаторни лекови и изложеност на различни отрови од околината.

  На Цвјетни трг од 10:30 часот граѓаните ќе можат да вршат бесплатни здравствени прегледи, вклучително и мерење на притисок и шеќер во крвта, кои се клучни фактори за откривање на хронични бубрежни заболувања во раните фази.

  Светскиот ден на бубрегот е глобална кампања која ја подигнува свеста за важноста на бубрезите за целокупното здравје и промовира форми на превенција, рано откривање и лекување на бубрежни заболувања со цел да се намали нивната зачестеност и компликации.

  Раното откривање овозможува навремено лекување на болеста и го намалува и спречува морбидитетот и морталитетот.

  Експертите предупредуваат дека пациентот може да изгуби до 90 проценти од функцијата на бубрезите пред да почувствува какви било симптоми.

  Знаците на напредната ХББ вклучуваат отечени глуждови, замор, тешкотии со концентрирање, намален проток, крв во урината и пенлива урина.

  Јелаковиќ: Само шест проценти од пациентите знаат дека ја имаат болеста
  „Малку се знае за недостигот од превенција и лош третман на раните фази на хронична бубрежна болест, кога сè уште е можно да се забави клиничкиот тек, а понекогаш дури и сега со овие нови лекови и малку да се врати тркалото на времето. , неколку пати поскапи од третманот со дијализа и трансплантација, кои се наведени во најскапите методи на лекување на современата медицина“, вели Бојан Јелаковиќ, претседател на Хрватската лига за хипертензија.„Здравствената писменост за хронична бубрежна болест е најниска во споредба со која било друга хронична незаразна болест. Според резултатите од студијата EHUH 2, околу 12 отсто од возрасната популација во Хрватска имаат хронично бубрежно заболување, а само 6 отсто од нив знаат дека ја имаат оваа катастрофална болест“.

  Јелаковиќ истакнува дека во моментов во Хрватска има околу 200.000 луѓе кои имаат неколкукратно поголем ризик од срцев или мозочен удар поради хронични бубрежни заболувања.

  Тој посочува дека на иницијатива на Хрватската лига за хипертензија и Хрватското бубрежно здружение, започната е работа на формирање регистар на хронични бубрежни заболувања под покровителство на Хрватскиот завод за јавно здравје и Министерството за здравство.

  „Хроничната бубрежна болест може да се дијагностицира многу едноставно. Само врз основа на проценката на гломеруларната филтрација и одредувањето на албуминурија во еден примерок од урина, може да се види дали некој има хронична бубрежна болест и во која фаза е тоа. Можно е да се утврди албуминурија кај лица кои имаат зголемен кардиоваскуларен и бубрежен ризик, почнувајќи од нивото на примарна здравствена заштита. Со ова Хрватска се издвојува и треба да се гордее, а сите, тоа значи здравствените работници и граѓаните, да не го игнорираат и да губат време“, вели Јелаковиќ.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img