More

  19-годишна девојка била нападната од ајкула долга повеќе од метар и половина и ја каснала за рака

  spot_img

  19-годишна девојка била нападната од ајкула долга повеќе од метар и половина и ја каснала за рака. Но, веројатно не очекувал дека девојката ќе возврати.

  Американката Дамијана Хемфри, која само сакала да ужива во одморот на море, не очекувала дека ќе стане жртва на ајкула. Сепак, дури и ајкулата веројатно не очекувала да наиде на таква жртва.

  Како што објави локалната ТВ Фокс пред неколку дена, 19-годишната Дамијана дошла во Галвстон на одмор на брегот на Атлантикот во југозападниот дел на американската држава Тексас. Одеднаш погледнав во водата и видов дека на раката ми се закачи ајкула“, изјавила Дамијана во едно интервју. „Тогаш почнав да му возвраќам“. Поради отпорот, ајкулата долга повеќе од метар и половина набрзо ја пуштила раката и испливала.

  „Воопшто не сме изненадени“, додаде нејзината баба, „Дамијана е една од најодлучните девојки што ги познаваме“. Нејзиниот дедо рекол дека и дошол на помош на внуката. „Видов дека крвари и притрчав кон неа. И реков да не гледа во крвта. Потоа ги повикавме болничарите, кои ја однесоа во болница“. Таму бил опериран Дамијано.

  „Полесно ми е бидејќи ајкулата ме нападна само мене, а не и моите браќа и сестри кои беа со мене, така што сите се добро“, изјави Дамијана за телевизијата.

  Областа е позната по тоа што ајкулите често се наоѓаат во водата во потрага по храна, но нападите на ајкулите врз капачите се многу ретки. Околу 8 милиони туристи доаѓаат во Галвстон секоја година, а напади како последниот се случуваат во просек еднаш на секои две години или помалку, објави телевизијата Фокс.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img