More

  Зошто треба да избегнувате пластични садови за храна?

  spot_img

  Пластичните чинии за храна се вообичаени во речиси секое домаќинство. Тие станаа задолжителен дел од нашиот кујнски арсенал. Покрај тоа што не чинат многу, тие се лесни и лесни за употреба. Без разлика на нивните предности, чиниите имаат и негативна страна. Тие предизвикуваат бројни несакани последици и ризици по здравјето и животната средина.

  Бисфенол А – БПА
  Добро позната хемикалија која се користи во производството на пластика е БПА или Бисфенол А. Многумина самото име на хемикалијата БПА го изговараат со негативен тон. Имено, истражувањето на Универзитетот во Пенсилванија ја поврза БПА со бројни здравствени проблеми, пишува порталот Kreni zdravo.

  Исто така, американското Министерство за здравство (Здравство и човечки услуги) предупредува дека употребата на пластика која содржи БПА е најризична за децата и бебињата.

  БПА е поврзан со оштетување на црниот дроб, дебелина, дијабетес, неплодност и неколку видови на рак.

  Со цел подобро да ги разбереме опасностите од користењето пластични садови кои содржат БПА, ни помага да знаеме дека пред неколку години, Данска стана првата европска земја што ја забрани БПА во пакувањата за храна и пијалоци наменети за деца на возраст под три години.

  Распаѓање во микробранова печка
  Некои пластични чинии за храна не се погодни за повторно загревање во микробранова печка. Одделот за земјоделство за безбедност на храна и инспекциска служба (USDA) предупредува дека таквите чинии може да се стопат и да се оштетат доколку се изложени на топлина.

  Дополнително, USDA тврди дека штетните хемикалии можат да навлезат во нашата храна ако ја загрееме во пластичен сад што не може да се пече во микробранова печка. Промената на бојата на садот може да сигнализира дека имало хемиска промена во пластиката.

  Се акумулира бактерии
  Меѓународната асоцијација за заштита на храна наведува дека некои пластични чинии за храна не се лесни за перење или имаат тешко достапни делови. Поради ова, тие стануваат погодни површини за акумулација на бактерии.

  Бактериите можат да ја контаминираат храната, зголемувајќи го ризикот од гастроинтестинални заболувања и труење со храна.

  Препорачуваме да користите широки пластични садови кои лесно се мијат. Најдобро решение е целосно да ја избегнувате пластиката како контејнери за храна и да ги замените со стаклени или метални чинии.

  Влијание врз животната средина
  Во 2008 година, домаќинствата во САД фрлија 13 милиони тони пластика.

  Од наведените 13 милиони тони пластика, само 6,8% биле рециклирани. Фрлањето пластика ја загадува животната средина, а таа завршува на депониите.

  Хемиско ослободување
  Изложувањето на пластичните садови на повисоки температури, како топла вода или машина за миење садови, може да предизвика потенцијално опасните хемикалии од пластиката да се растворат во храната. Ова ја вклучува гореспоменатата хемикалија БПА.

  Информациите беа презентирани од страна на U.S. Одделот за здравство и човечки услуги. Тие не препорачуваат употреба на топла вода во контакт со пластични чинии и амбалажа, туку употреба на само оние пластики кои имаат ознака за безбедно користење во машината за садови.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img